Становище на Комисията за защита на конкуренцията предизвика острата реакция

...
Становище на Комисията за защита на конкуренцията предизвика острата реакция
Коментари Харесай

Туристически услуги: Ще се разреши ли на чужденци да са екскурзоводи у нас?

Становище на Комисията за защита на конкуренцията провокира острата реакция на Съюза на екскурзоводите в България. В мнението се показва, че нормативната уредба лимитира конкуренцията.

В Закона за туризма е посочено, че с цел да работят като екскурзоводи претендентите би трябвало да имат несъмнено обучение в областта на археологията, историята, географията или туризма. След това се явяват на изпит, с цел да получат лиценз. Според Комисията за защита на конкуренцията, обаче тези условия са преграда за нахлуване на пазара, която не е оправдана.

Бранимир Белчев, екскурзовод: " Едва ли не всеки, който порови в интернет, пита чичко Google едно-друго може да направи екскурзия и да се приготви за екскурзовод. Няма такова нещо. Туризма е другарство. Екскурзоводите описват доста повече, в сравнение с може да откри човек в интернет. За мен звучи обидно и неуместно. "

Ирена Добрева, екскурзовод: " Екскурзоводството не е просто да си отпред на една група и да ги разхождаш някъде и да им показваш обекти и да им разказваш забавни неща. То значи преди този момент да си подготвиш екскурзоводската сказка. Има избрана методика, на тази методика ние сме обучавани. Каква да е структурата, какво да е наличието, а не общи приказки. "

Ирена Добрева работи като екскурзовод от 1983 година. През всичките години до в този момент е вложила голям запас в своята подготовка. Това включва образование по история, география и езици.

Ирена Добрева, екскурзовод: " Екскурзовода би трябвало да има в действителност задълбочени познания освен по история и география. Включваме знания по етнология, краезнание, в случай че щете и логика на психиката даже, тъй като представете си в една група са 30-40 души и единствено 20 да са, това са напълно разнообразни хора. "

Комисия за защита на конкуренцията желае също да се позволи на задграничните екскурзоводи да правят активността си на всички места в България, до момента в който в това време нашите екскурзоводи са лимитирани в цяла Европа.

Бранимир Белчев, екскурзовод: " Ако те ми издействат на мен и моите сътрудници да се изправя пред Колизеума с една българска група и да стартира да описвам доста неща, само че аз нямам право. Веднага, на часа ще бъда задържан и също така мисля, че санкцията е от 3000 евро нагоре. Нямам право на никое място да се изправя. Имат си хората правила и ние би трябвало да ги съблюдаваме. "

В отворено писмо от Съюза на екскурзоводите изричат своето противоречие със мнението на Комисия за защита на конкуренцията. Според тях внушението, че Националния указател на екскурзоводите не е критерии за подготвеност е погрешно и уронва престижа на специалността.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР