Коронакризата е замразила средната работна заплата у нас. Растежът спира

...
Коронакризата е замразила средната работна заплата у нас. Растежът спира
Коментари Харесай

Коронакризата замрази средната заплата

Коронакризата е замразила междинната работна заплата у нас. Растежът стопира главно поради забавянето през март, когато влязоха рестриктивните мерки по отношение на преодоляването на епидемията. Данните на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че по отношение на последното тримесечие на 2019 година възнагражденията са нарастнали с едвам 0.3%, като толкоз слаб ритъм не е имало от 2011 година

Данните са първият знак, който демонстрира образно отрицателния резултат върху стандарта на живот на хората, който беше обиден от изключителното състояние. Заради блокирането на бизнес интензивността доста компании затвориха, други редуцираха личен състав, а даже софтуерни компании обявиха, че замразяват наемането на хора и увеличението на заплатите.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че през първото тримесечие общите хонорари в държавната администрация понижават, което евентуално се дължи на това, че бяха спрени тримесечните спомагателни материални тласъци.

През март междинната заплата в страната се прави оценка на 1 321 лева Въпреки това като цяло през първото тримесечие на годината се регистрира понижение в брутното заплащане на заетите в секторите, тежко ударени от коронакризата.

Работещите с сферата на културата, спорта и развлеченията получават със 7.8% (спад до 1 081 лева.) по-ниско заплащане по отношение на четвъртото тримесечие на 2019 година В бранша на селското, горското и рибното стопанство понижението на възнагражденията е със 7.1% (спад до 937 лева.), като точно това е и сферата с една от най-ниските брутни заплати при започване на годината. Заетите в различен обиден бранш - хотелиерството и ресторантьорството - получават най-ниското приблизително възнаграждение за първите три месеца - 737 лева, като и при него се вижда намаляване.

На нарастване на брутната заплата при започване на 2020 година се радват заетите в областта на недвижимите парцели (ръст с 12.1% до 1 334 лева.) и в областта на основаването и разпространяването на информация (ръст с 4.7% до 3 236 лева.).

Наетите по трудово и служебно правно отношение понижават още през първите три месеца от 2020 година поради наложените ограничавания по отношение на ковид и усложненията, които бизнесът у нас изпитва. По данни на статистиката наетите на работа лица в България по трудово и служебно правно отношение понижават до 2.26 млн. - с 54 хиляди души по отношение на година по-рано и с 25.1 хиляди души по отношение на края на 2019 година

Още при започване на рецесията у нас първите изгубили работата си са заетите в хотелиерството и ресторантьорството, където за първото тримесечие спадът на заетите е с близо една пета по отношение на размера през декември 2019 година Заетите в строителството, останали без работа до края на март, също съставляват забележителен брой - 3.4% по отношение на три месеца по-рано. Увеличение на наетите се следи в областта на основаването и разпространяването на информация.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че към края на март максимален условен дял на наетите по трудово и служебно правно отношение има в активността „ Преработваща индустрия “ (21.5%). През март обаче производството в тази сфера бе „ потопено “, като продукцията на обувки, произведения от кожа, дрехи и мебели спадна с над 20% на годишна база.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР