Конституционният съд на Тайланд отстрани министър-председателя Прают Чан-Оча от официални

...
Конституционният съд на Тайланд отстрани министър-председателя Прают Чан-Оча от официални
Коментари Харесай

Конституционният съд отстрани премиера на Тайланд от длъжност

Конституционният съд на Тайланд в профил министър-председателя Прают Чан-Оча от публични отговорности в сряда, откакто реши да изслуша петиция, искаща преразглеждане на законовото лимитирания мандат от осем години, предава Ройтерс.

В петицията на главната опозиционна партия се твърди, че времето, прекарано на Прают като началник на военната хунта, откакто той провежда прелом, когато беше шеф на армията през 2014 година, би трябвало да се зачита към неговия парламентарен осемгодишен мандат, цитира news.bg.

Въпреки че министър председателят може да бъде възобновен на позицията си, когато съдът се произнесе, изненадващото премахване хвърли тайландската политика в комплициране.

Прают Чан-Оча има 15 дни, с цел да отговори, се споделя в изказване на съда пред медиите, в което се прибавя, че Съдът е решил с пет на четири гласа в интерес на отстраняването му, считано от сряда.

Очаква се вицепремиерът Правит Вонгсуван да поеме поста краткотраен водач, сподели различен вицепремиер Висану Креа-нгам пред кореспонденти в понеделник.

Не е ясно по кое време съдът ще се произнесе дефинитивно по петицията.

Прают управляваше Тайланд като началник на боен съвет, откакто смъкна определено държавно управление през 2014 година

Той стана граждански министър-председател през 2019 година след избори, извършени според конституция, направена от военните от 2017 година, в която беше несъмнено осемгодишно ограничаване за министър-председателя.

Следващите общи избори в Тайланд би трябвало да се проведат през май идната година.

Говорителят на държавното управление Ануча Бурапачаисри сподели, че Прают е почел решението на съда и е прекратил работа, като добави, че отстраняването няма да окаже въздействие върху работата на държавното управление.

В своето искане за преразглеждане главната опозиционна партия твърди, че Прают би трябвало да напусне поста този месец, защото времето му като началник на хунтата би трябвало да се зачита към неговия мандат.

Близо две трети от тайландците също желаят Прают да бъде отхвърлен от поста си този месец, сподели скорошно изследване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР