Българските учители в Атина преподават не само родния език, литература,

...
Българските учители в Атина преподават не само родния език, литература,
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Най-силното оръжие е това на духовността и словото"

Българските учители в Атина преподават освен родния език, литература, история, само че съумяват да научат децата на нещо извънредно значимо - да пазят своята еднаквост. И когато пораснат един ден - да я предават на децата си. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на Международния конгрес " Пътят на светлината ", който се състоя през днешния ден в Атина.

Тя благодари за " голямата чест " тъкмо 11 май да означи с гостите на форума църковния празник на светите братя Кирил и Методий, както и юбилея на една българска реликва, която става на 20 години - Българското неделно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в Атина.

По думите ѝ през целия ден има " богата " стратегия за честване на това " прелестно учебно заведение " и то го заслужава, тъй като 20 години активност на българско учебно заведение зад граница в действителност заслужава нашето почитание. Аз съм сигурна, че това се дължи на вас, на българските учители, на родителите на децата, на самите деца, дружно в един колектив да отстоявате духовността макар компликациите, все пак, че сте надалеч от родината и учите дребните българчета да помнят своя жанр и татковина, да пишат, да четат и да мислят на български език, уточни още Йотова, обръщайки се към учебния началник Мими Ничева.

Вицепрезидентът изрече специфична признателност на Културно-просветното сдружение " Будители ", благодари за поддръжката на Българското посолство, на Кирило-Методиевския теоретичен център при Българската академия на науките, на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " и на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина.

Тя насочи и няколко послания към всички посетители на форума, измежду които това, че Кирило-Методиевото дело би трябвало да се знае и да се учи: „ За да се гордеят нашите деца с тази история и с тази просвета. Така както Паисий Хилендарски в своята " История славянобългарска " споделяше, че от всички нации от българите вси славяни първо са научили четмото и писмото ".

Вицепрезидентът се обърна към преподавателите, тъй като те са по думите ѝ естествените наследници на делото на Кирил и Методий. " С вашата активност вие пишете вечността... Вие си служите с най-силното оръжие и това е оръжието на духовността и словото ", добави тя.

Илияна Йотова открои и някои проблеми, измежду които загубата по думите ѝ на българските лекторати в чужбина: " Не може от 200 лектората във водещи, европейски, международни университети по български език, по българска литература, по българска просвета и цивилизация през днешния ден да се задоволяваме с едвам към 40. При това аз съм имала опцията да видя по какъв начин наподобяват тези лекторати, това не е оня лекторат по българска просвета, за който всички ние мислим и мечтаем, това са на първо място образования по български език за подготовка на бъдещи преводачи ".

Вицепрезидентът уточни също, че страни, прилежащи на нас, завладяват тези български лекторати: " Ще го кажа непосредствено - изместват се от лектората по македонски език... изхвърлят се българските книги, нашата страна някак към момента не може да откри оня заслужен отговор на всички тези процеси ". Според Йотова е извънредно време България да сътвори собствен културен институт, по този начин както ги имат останалите 26 страни в Европейския съюз (ЕС).

Обръщайки се още веднъж към българските учители, вицепрезидентът сподели, че знае какъв брой им е мъчно, тъй като доста от децата, които се учат в българските неделни учебни заведения зад граница, са към този момент деца, които се раждат тук, те живеят в една чуждоезична среда. Тя даде за образец случаи, в които родителите у дома не приказват на български език, приказват на някакъв различен език и сякаш се срамят от това децата им да знаят български език.

Илияна Йотова добави,че тази задача за учителите зад граница е по-трудна в сравнение с сътрудниците им, които са в България: " Затова ви смъкваме шапка, знаем с какви компликации се сблъсквате всеки ден, само че познанието на български език е извънредно значимо. Няма по какъв начин на следващия ден да има същински български жители, в случай че не знаят и не владеят български език ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР