На 26 май спират камионите над 12 тона към София

...
На 26 май спират камионите над 12 тона към София
Коментари Харесай

Километрични опашки задръстиха пътя за Гърция

На 26 май стопират камионите над 12 тона към София от 11 до 21 часа
Опашката набъбна до 5,6 километра, а чакането на нея бе най-малко два часа 

Препоръчаха маршрут през Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден

Oтново километрични опашки от коли задръстиха ГКПП-Кулата-Промахон през първия от почивните дни. Познатата до болежка от предходни години картина на часове очакване по пътя за Бялото море се повтаря и този сезон.

Към 11 часа опашката набъбна до 5,6 километра. Минимум 2 часа се чакаше, за прекосяване. Хората излизаха от колите, подгонени от зной и горещина.

За два часа висене се запознахме, дори другари си намерихме в колоната, обединени от общата злочестина, разясняваше без нерви 28 - годишната Марияна от София, тръгнала със семейството за три дни до Неа Парамос. Тя описа, че кошмарното пътешестване за Гърция стартира от Кресненското дефиле.

“До там добре, само че след Симитли безусловно трафикът влиза като фуния в дефилето. Цели 15 км колона от коли бръмчи и едвам се движи с 40 км в час. Колчетата не разрешават изпреварване, нито пък насърчаване на висока скорост, движим се като на сватбарска гала, споделя Марияна.

Според нея, а и останалите водачи, стигнали до Кулата, това лято ще бъде по-кошмарно от предходните, тъй като доста повече са пътуващите към Гърция за почивка.

Чакащите на шосето нямаха информация за какво има такова голямо скупчване, само че на никой не му хрумна да отбие и да се върне.

Междувременно се схваща, че гръцките управляващи на ГКПП-Промахон са решили тъкмо през този уикенд да вършат засилени полицейски инспекции и няма да се вкарва омекотен режим на работа, както направиха по Великден.

Това изнерви и нашите гранични управляващи, тъй като те работеха интензивно, бяха отворили всички платна, само че това не облекчи ситуацията, тъй като гърците обработваха постепенно автомобилния поток.

А хората на опашката въоръжени с телефони разясниха разточително в обществените мрежи ситуацията на границата. Някои нервничат, други дават ум, а трети с възприятие за комизъм още веднъж подеха тематиката за половинчатия Шенген у нас.
По колоните минаваха коли на жандармерията, които се опитваха да вкарват ред, да няма изпреварвания или рискови маневри.

Те препоръчваха на най-нетърпеливите да употребяват различни направления през ГКПП-Илинден. Но пътуващите изрично отказваха да навъртят още 90 километра.

Така стана ясно, че в случай че гърците имат благосклонност, то колоните ще вървят бързо, само че в случай че работят изрядно по разпоредбите, то с часове ще се виси на километрични опашки.

Въпросът е по какъв начин да се облекчи трафикът до гръцката граница и назад до София и региона.

От АПИ са решили в неделя - 26 май, да трансформират организацията на придвижване в региона на Симитли, с цел да се улесни трафикът по път I-1 в посока София.

Затова от 11 до 21 часа се лимитира придвижването на камионите над 12 тона в посока Кулата.

Леките и лекотоварните транспортни средства, пътуващи към Кулата, ще се отклоняват от Автомагистрала “Струма ” по обходен маршрут от пътен възел “Благоевград - юг ” по път I-1 София - Кулата, общински път Симитли - Железница и ще се включват още веднъж в път I-1 при пътния възел при Симитли.

С смяната на организацията на придвижване ще бъдат обезпечени две ленти за придвижване за пътуващите към София в правата от път I-1 от пътен възел “Симитли ” до Автомагистрала “Струма ”. Тежкотоварните коли над 12 т, пътуващи към София, ще минават единствено по дясната лента на път I-1. Временната организация на придвижване ще обезпечи по-бързо и удобно пътешестване в региона на Симитли, в края на трите почивни дни.

Трафикът ще се контролира от “Пътна полиция ” и пътни знаци.

Агенция “Пътна инфраструктура ” моли водачите да съблюдават прецизно поставената пътна сигнализация и да карат деликатно, спазвайки отдалеченост. Да се движат със съобразена скорост и да не подхващат рискови изпреварвания, с които заплашват сигурността на всички останали пътуващи.
По неотложност вършат две спомагателни платна


По неотложност се вършат две спомагателни платна след тунела на Железница, където пътят от автомагистралата става двулентов. 

Усилено се работи по построяването на пътя Симитли и Кресненското дефиле след тунел Железница, където пътят от автомагистрала минава в двулентов.

По неотложност се вършат две спомагателни платна, част от автомагистралата, които да облекчат трафика през лятото, тъй като там е мястото, където се събира потокът от Банско и Гърция.

Причина за това решение е, че се чака през лятото на това място да се образуват огромни тапи от коли, като терзанието е, че те ще доближават и до тунела, създавайки тапи в него, което е доста рисково.

Новите платна ще са част от правата на Автомагистрала Струма, която би трябвало да свърза края на автомагистралата с началото на Кресненското дефиле при село Крупник.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР