Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете

...
Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете
Коментари Харесай

ВМА с подробности за предстоящо голямо събитие за ендоскопска общност у нас

„ Ако през днешния ден изглеждаме огромни, то е тъй като стоим на раменете на нашите предшественици, които са титани! “ е мотото на генерации военни медици , показват от Военномедицинска академия /ВМА/. Според лечебното заведение точно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина е една от първопричините за триумфите му .

„ Стъпвайки на традициите, през всичките тези години ВМА е запазила устрема си към непрекъснато рационализиране. Неслучайно Академията е пример за всички останали лечебни заведения. Нашата философия е обвързвана точно с развиването на ВМА като високотехнологична болница, със знаещи и можещи фрагменти, които да бъдат иноваторите в България и да внедряват най-съвременните способи за диагностика и лекуване. Философия, изповядвана и от уредниците на ендоскопското учебно заведение Булендо, което се възражда след седемгодишна пауза “, прибавят още от пресцентъра на болничното заведение.

Началото е сложено преди повече от две десетилетия – през 2000 година , когато е било проведено от към този момент починалия тогавашен шеф на Клиниката по гастроентерология на ВМА учен Григор Мечков . Впоследствие делото му е продължено от проф. Крум Кацаров и проф. Димитър Таков, които вършат учебното заведение още три пъти : през 2008, 2013 и 2017 година.

„ Спокойно може да се каже, че ендоскопското учебно заведение Буледно е детето на Клиниката по гастроентерология на ВМА, което е отгледано с доста грижи и всички доста се гордеем с него “, споделя доцент Александър Кацаров . В неговите ръце е организацията на влиятелния конгрес, който ще се организира на 14 и 15 юни 2024 година във ВМА . С програмата можете да се запознаете –.

През годините в ендоскопската среща са взели присъединяване голям брой водещи европейски експерти като Гуидо Костамания, Тиери Поншон, Марк Барте, Петър Драганов, Жанин Ван Хофт, актуалният президент на Европейската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия Ян Гралнек и доста други. Допълнителен принос имат и всички водещи български експерти, които са се присъединили в събитието през годините.

Целта на сегашната пета среща е сближение и сливане на българската ендоскопска общественост, спомагателното ѝ развиване и рационализиране. За тазгодишното издание на Булендо досега са се записали над 300 души от цяла България, има поръчки и от Албания и Република Северна Македония .

„ Демонстраторите ще са най-вече на млади лекари, които са бъдещето на ендоскопията в страната. Ще бъдат показани най-модерните миниинвазивни техники за диагностика и лекуване, съобразени с всички модерни европейски стандарти “ , споделя още доцент Кацаров.

От юни: ТЕЛК-ове би трябвало да има във всяка болница, само че има ли лекари?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР