Ценови апокалипсис: Шоколадът поскъпва тройно заради жесток вирус в Африка! Пазарът

...
Ценови апокалипсис: Шоколадът поскъпва тройно заради жесток вирус в Африка!
Пазарът
Коментари Харесай

Ценови апокалипсис: Шоколадът поскъпва тройно заради жесток вирус в Африка!

Ценови апокалипсис: Шоколадът нараства тройно поради нечовечен вирус в Африка!

Пазарът на какаово зърно е в суматоха, както в никакъв случай в историята до момента, оповестиха български производители и технолози. Те чакат цената му да нарастне галактическите 3 пъти още идващия месец и по този начин ще се наложи потреблението на имитиращи артикули.

Странното е, че протичащото се с шоколада е обвързвано с яростна поява на заболявания по какаовите растения. Дори се предлага растения и дървета да бъдат имунизирани. Звучи познато и много съмнително:

Ценови апокалипсис: Шоколадът нараства тройно поради нечовечен вирус в Африка!

11.05.24 17:36  Снимка: Фонд

Връщат мощите на Цар Фердинанд в България в царския замък „ Врана “

11.05.24 17:07

Изчезналият Дениз от Хасково, за който изтръпна цяла България се появи!

11.05.24 16:46

Соня Колтуклиева заяви значима вест за здравето си след нападението против нея!

11.05.24 16:25

Тревожно проучване: В 43 храни, най-вече зеленчуци, изчезват потребните субстанции и витамините

11.05.24 16:15

Последицата е неналичието на първични материали за производството на шоколад, защото какаовите плантации в Африка капят от вредители и заболявания. Близо половината шоколад в света се създава от какаовите зърна, които раждат дървета от западноафриканските страни Гана и Кот д’Ивоар. Те обаче са нападнати от вирус, пренасян от листни въшки, както и гъбички. Оказва се, че никак не са за занемаряване, защото могат да унищожат половината от засегнатите растения, настояват учени.

Светът е на привършване на запасите си от шоколад поради заболяването CSSVD

Болестта, която се популяризира извънредно бързо и заплашва да заплаши съществуването на какаовите дървета. CSSVD се предизвиква от вирусът CSSV (Cacao swollen shoot virus) от фамилията Caulimoviridae.

Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика в Тексаския университет и създател на проучването за какаовия вирус разгласи:

“Вирусът е действителна опасност за международните доставки на шоколад. Пестицидите не оказват помощ в битката с листните въшки, тъй че фермерите би трябвало сами да предотвратят разпространяването на вируса, като отрежат засегнатите клони. Въпреки това Гана е изгубила повече от 254 милиона какаови дървета през последните години ”.

Има опция за битка с вируса с ваксини, само че те са доста скъпи. Ето за какво той и сътрудниците му от няколко университета в Съединени американски щати и Гана са създали нова тактика – те употребяват математически данни, с цел да дефинират на какво разстояние би трябвало да бъдат имунизираните дървета, с цел да предотвратят разпространяването на вируса.

Екипът сътвори два разнообразни типа модели, които разрешават основаването на предпазен пласт сред имунизирани и неимунизирани дървета. Ваксината евентуално ще е под формата на вещество, което ще се пръска по листата на дърветата. Другата злина по какаото е черната плевелна болест, която се предизвиква от разнообразни типове гъби от родовете Phytophthora и Moniliophthora. Тя визира шушулките на растението.

КАКВО съдебна експертиза СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ?

Георгиос Виндзилеос, изпълнителен шеф на една от компаниите у нас, чиято съществена активност е произвеждане на шоколадови и захарни произведения разгласи:

“Преди година по това време цените на какаовото зърно бяха от порядъка на 2100-2500 паунда за звук на Лондонската борса, където се търгува какаото, а преди 2 седмици стигнахме до 10 500 паунда. Тоест към този момент приказваме за нарастване от 500%, което не може да се оправдае единствено с неприятна годишна продукция или с нарастване на потреблението ”, уточни той и посочи, че поради големия скок в цените, евентуално може да се приказва и за далавера.

Така вместо промишлен шоколад, към този момент употребяват имитиращи шоколада артикули. Те са двойно по-евтини и в тях вместо какаово масло и какаова маса има палмова или кокосова лой.

“Абсолютно към този момент виждаме по-засилен интерес на клиентите за имитиращи шоколада артикули. Доста клиенти освен в България, само че в Европа и в Съединени американски щати към този момент гледат и тази алтернатива. Става все по-актуална тематиката. А някои клиенти към този момент са минали към работа с имитиращи артикули ”, посочи Виндзилеос.

От заведенията за хранене и сладкарниците също са в паника какво ще се случи:

“Очаква се при започване на юни с към 40% да нарастне шоколадът, в резултат на повишаването на какаовото масло, какаовата маса и какаото като цяло. Ако в този момент кг е 20 лева, всеобщият естествен шоколад ще стане към 40 лева ”. Международните производители на шоколад, които имат затворен цикъл – гледат плантации, откъдето идват суровините и вършат шоколадите, подвигат цените с най-малко 40% поради проблематичната годишна продукция, оповестиха представители на сектора.

АЛТЕРНАТИВЕН ИМИТИРАЩ ШОКОЛАД

  “Имитиращия шоколад не се прави с какаово масло и какаова маса и по тази причина в действителност не е шоколад. Цената є е 8 лева за кг в този момент, евентуално и тя обаче ще бъде увеличена и ще стигне в порядъка на 20 лева, т.е. ще е на цената на шоколада в този момент. От 20 лева за кг какаовото масло сега към този момент се продава за 60 лева “, оповестиха експерти.

 

 

Можем да познаем, че ядем нещо с реплика на шоколад, в случай че то оставя лепкаво чувство по небцето ни. Това е по този начин, тъй като палмовата лой, която замества какаовото масло, се топи при по-висока температура от тази на човешкото тяло. Докато при оригиналът – какаовото масло, стартира да се топи още при досег.

Изтоник: Труд

Още вести четете в: Бизнес, Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР