Средно с 2 процента ще поскъпне токът за страната от

...
Средно с 2 процента ще поскъпне токът за страната от
Коментари Харесай

Токът поскъпва средно с 2% от юли

Средно с 2 % ще нарастне токът за страната от 1 юли, заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в постройката на регулатора. Промяната в цената ще е друга за трите сдружения, които оперират на територията на страната.Изчисленията се изготвят сега, само че окончателното решение на КЕВР ще зависи от попълването на недостига във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.
Председателят на КЕВР посочи, че за идващия едногодишен ценови интервал цената на електрическата сила от АЕЦ „ Козлодуй “ ще остане на практика непроменена.

Той напомни, че първичното заявление на атомната централа е било за повишение на цената с 30 %, само че след това това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ „ Козлодуй “. Това заявление е съвсем идентично с това от предходната година.

Промяната в цената на тока за бита ще бъде друга за всяко от трите електроразпределителни сдружения, само че ще се фиксира към междинната стойност, посочена от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Регулаторът към момента не може да даде точната цена на тока от първи юли, тъй като не престават да се ревизират направените от сдруженията вложения с оглед включването им в ценовото решение, само че нарастването няма да е с повече от 2%, сподели Иван Иванов:
„ В последните 10 години няма годишно решение, в което смяната на цената на електрическата сила да е към 2 %. Винаги е било повече. Миналата година беше 4,7% междинното изменение на цената, по-миналата беше 4,3% “.Окончателното решение на КЕВР ще зависи от покриването на недостига във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Прогнозираното нарастване с към 2% е доста по-ниско от размера на инфлацията, уточни още ръководителят на КЕВР:
„ Тази междинна смяна с към 2% е доста по-ниска от показателя на инфлация в миналия едногодишен интервал и прогнози на инфлацията за идващия едногодишен интервал. Тя е по-ниска от границата, която се  дефинира за България като страна претендент за еврозоната – което би трябвало да извърши, което знаете, че е 3%.

По подобен метод Комисията поддържа със своето решение тези старания България да стане на член на еврозоната “, съобщи Иван Иванов.

Стана ясно още, че при започване на седмицата от АЕЦ  „ Козлодуй “ са внесли ново предложение за цената на създаваната от централата електрическа енергия от 1 юли, което не се разграничава от това за изтичащия регулаторен интервал.

Първоначалното заявление за растеж от 30% е било изтеглено и Комисията няма съображение да се произнася с цена, друга от миналогодишната, посочи Иван Иванов:

„ Искам припомня, че предходната година цената, която Комисията утвърди за АЕЦ „ Козлодуй “, беше 63 лв. и 48 стотинки. Цената тази година ще бъде в доста близки отклонения от тази, които ще бъдат в действителност пренебрежимо дребни “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР