Конфликтът в Украйна и последиците за търговията на селскостопанска продукция

...
Конфликтът в Украйна и последиците за търговията на селскостопанска продукция
Коментари Харесай

Фермерите чакат подкрепа за ток и торове от ЕС

Конфликтът в Украйна и последствията за търговията на селскостопанска продукция с Европейския съюз постановиха нуждата от бързи дейности в стратегическото обмисляне за развиването на селскостопанския бранш и за обезпечаване на продоволстве-ната сигурност в Общността.

Първата реакция на Европейската комисия в помощ на фермерите беше да упорства те да бъдат включени в групата на бизнесите в Европейски Съюз, които могат да получат обезщетения за нарасналите цени на енергийните артикули. Вследствие на това ще се позволи на всяка държава-членка да приложи скица за поддръжка за покупка на торове, като сама ще дефинира размера на помощта. Пред-стои Европейска комисия да посочи детайлите по този механизъм за поддръжка, само че сигурно се знае, че ще има таван на дотацията, написа sinor.bg.

Войчеховски желае незабавна помощ за свиневъдите

Схемата ще помогне повече на някои браншове - главно на зърнопроизводители, в сравнение с други като свиневъди да вземем за пример, комен-тира еврокомисарят по земеделие и развиване на селските региони Януш Вой-чеховски в изявление за пол-ската медия Rzeczpospolita. Той уточни, че спорът в Украйна е задълбочил проб-лемите в свиневъдния бранш, където през последните години пораства броят на банкрутиралите стопанства и се търсят способи да се помогне незабавно на останалите работещи животновъди. Такива ограничения ще бъдат интервенциите на Европейска комисия на пазара за свинско месо.

В момента в Европа има 2 млн. ха земеделска земя, която не се употребява за развъждане на култури и животни. Заради проблемите с доставките на фуражни култури се разисква опцията за дерогация от задължението за установяване на площи, свободни от протеинови култури. Европейска комисия предлага също да се употребява спешният запас, който е в размер на 500 млн. евро. Средствата са планувани в бюджета на Европейски Съюз и по предписание се разпределят под формата на директни заплащания към фермерите в края на календарната година. Европейска комисия желае те да се употребяват в този момент за поддръжка на най-засегнатите от рецесията браншове.

Дори в новите условия обаче Европейска комисия не се отхвърля от амбициозните си " зелени " цели в първичното и вторичното произвеждане на храни, както и във веригата за доставки. Еврокомисар Войчеховски подсети, че на фермерите ще се наложи да понижат използването на торове, само че да създават същите или даже по-големи количества култури.

" Заложени са разнообразни решения, в това число из-ползването на оборски тор, използването на растителни останки за торене, пре-цизно земеделие и селективно наторяване единствено там, където е належащо. Малките ферми са по-устойчиви от огромните стопанства в условия на заболявания по животните и от позиция на необходимост-та от умъртвяване на стадата ", отбелязва комисар Войче-ховски пред Rzeczpospolita. Той добави, че при преработката на селскостопанската про-дукция ще се подтикват локалните предприятия, а при търговията ще се създават късите вериги на доставки.

В допълнение към ограниченията на равнище Европейски Съюз за справяне с рецесиите, държавите-членки ще би трябвало сами да дефинират ограничения в своите стратегически проекти. Всяка страна сама ще дефинира в каква степен може да се включи в осъществяването на високите " зелени " упоритости, заложени в Общата селскостопанска политика и тактиките " От фермата до трапезата " и за биологично многообразие. Възможност да се вършат промени и " фини настройки " на проектите ще има всяка година през новия програмен интервал.

Словакия към този момент разгласи, че ще направи съответни корекции в своя стратегически проект за селското стопанство. Про-мените може да се отнасят да вземем за пример до " прибавяне на интервенции, които включват ограничения за намаляване на отрицателните резултати от актуалната обстановка и вероятни принадлежности за отплата за словашки производители и преработватели, обясниха от министерството, представено от Euractiv.com. Остава обаче неразбираемо дали Словакия ще може да понижи своите екологични и климатични упоритости, които са заложени в проекта за субсидиране на селското стопанство.

Министърът на земеделието на Италия Стефано Патуанели съобщи, че поддържа отлагането на влизането в действие на новите екосхеми по ОСП, които водят до ограничение на тради-ционни за страната произ-водства, считани за нездравословни за околната среда. Той уточни още, че държавното управление ще изиска да усили % на обвързаните с производството заплащания за стратегическите производства, при които Европейски Съюз не е самодостатъчен, като протеиновите култури и зърнените храни.

От своя страна Комисията предизвести, че " не е рационално " да се трансформират коренно проектите за ОСП. " Не бива да променяте разпоредбите по средата на играта ", сподели чиновник на Европейска комисия пред кореспонденти в коридорите на съвещанието на комисията по земеделие на Европейския парламент, представен от Euractiv.com.

Как ще се обезпечи продоволствието в Европейски Съюз?

Европейска комисия разгласи покана за асортимент на национални и европейски специалисти, дружно с които ще създаде " Европейски механизъм за подготвеност и реагиране при рецесии в региона на продоволствената сигурност " (EFSCM). Работ-ната група е формирана от представители на разнообразни заинтригувани страни, които играят роля във веригата за доставка на храни, както и някои страни отвън Европейски Съюз със мощно наличие на европейския пазар за храни. Първата " публична " дис-кусия за това по какъв начин да се усъвършенства готовността на Европейски Съюз за справяне с рецесиите ще се организира на 23 март, когато ще бъдат избрани рисковете по веригата за доставки на храни в Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР