Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване,

...
Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване,
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Трябва да използваме момента за интеграцията на страните от Западните Балкани

Комисарят по европейска политика за съседство и договаряния за разширение, както е цялостната купа на Йоханес Хан, дойде в София за формалното разкриване на българското европредседателство. Австриецът е член на ръководещата в страната си консервативна Народна партия. В особено изявление за „ Хоризонт “ той съобщи:

Искам да благодаря на българското европредседателство, че се ангажира с интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз. Благодарен съм на България за идната през май среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани - това е първата среща от този сан след Солун през 2003 година. Моментът е доста значим. На европейско равнище през предходната година създадохме предпоставките - имам поради декларацията на държавните и държавни ръководители и речта на Жан-Клод Юнкер за бъдещето на Съюза. Така че е значимо да използваме инерцията на момента за интеграцията на страните от Западните Балкани и да я доразвием. Пределно ясно е, че обособените страни на Балканите се намират в друг етап на подготовката си. Трябва да се съобразяваме с напредъка им, само че и да го оценяваме.

Ако погледнем данните от социологическите изследвания не бих споделил, че поддръжката за Европейски Съюз в страните от Западните Балкани понижава. Тя е постоянна, а в някои страни - да вземем за пример Сърбия - даже се усилва. Тази поддръжка зависи от това, доколко жителите на обособените страни усещат преимуществата от участието в Европейски Съюз. Значение има и темпото, с което се договаря, честотата на визитите и така нататък Ще Ви дам и един съответен образец - със започването на договарянията със Сърбия непознатите вложения в страната внезапно се усилиха. При това приказваме освен за вложители от Европа, а от целия свят. Бизнесът доста тъкмо усеща, че договарянията напредват и че вероятността е добра. Върховенството на закона също е значим аспект. Всичко това последователно се трансформира в нови работни места и увеличение на виталния стандарт.

На въпрос по какъв начин Европейска комисия убеди европейците в нуждата от приемане на нови страни в Европейски Съюз, откакто в редица негови членки на власт са евроскептични или крайнодесни партии, а измежду хората доверието в Европейски Съюз спада, комисар Хан съобщи:

Не бих споделил, че недоверието в Европейски Съюз пораства. Доказателство за това са редица избори през предходната година. Най-добрият образец, несъмнено, е Макрон, който завоюва вота с ясна проевропейска стратегия. Да загатна и президентските избори в Австрия, парламентарните в Холандия. Мисля, че за изхода от тази серия избори решаваща роля изигра Брекзит. Хората схванаха, какви последици би имало за тях напускането на Евросъюза. Това, несъмнено, не значи, че няма рецензия за метода, по който действа Европейски Съюз, само че това е тематика, която непрекъснато е на дневен ред. В резултат от икономическата, финансова и миграционна рецесия в Европа следим известна отмалялост у европейците от приема на нови страни. Знаем това и за това считам, че политиката на разширение би трябвало да се коментира освен в страните кандидатки, само че и в страните от Евросъюза. За мен въпросът се свежда до това дали желаеме Европейски Съюз да изнася сигурност и непоклатимост, или желаеме да внасяме неустановеност и неустойчивост в Европейски Съюз.

Въпреки, че от от декември във Виена ръководи коалиция, в която взе участие крайнодясната и евроскептична " Партия на свободата ", а в Германия трета политическа мощ е „ Алтернатива за Германия “, която печели благосклонности и с антиевропейски послания, комисар Хан остава оптимист:.

Нека обаче да напомня - точно Партията на свободата беше партията, която внесе в Народното събрание предлагането за приема на Австрия в Европейски Съюз. Тази партия фактически поддържа концепцията за повече национални, независими решения на обособените страни-членки, само че тя не се стреми към напускането на Евросъюза или неговото раздробяване, а по-скоро желае промени. И това е изцяло законно. Ако погледнем Унгария да вземем за пример, социологическите данни сочат, че 75% от унгарците поддържат Европейски Съюз. Сериозна рецензия към европейските институции насочва в действителност държавното управление.

Като „ юрист “ на Балканите, България е ангажирана и с нормализирането на връзките с Турция, което е комплицирана тематика, посочи комисар Хан:

Ако би трябвало да сме почтени, би трябвало да кажем, че десетилетия наред Турция е претендент за участие в Европейски Съюз. От друга страна желая да подчертая, че процесите от последните години напълно ясно демонстрират отдалечаване от европейските полезности. Това докара до решението от декември да не се отварят нови преговорни глави, което ще има своето отражение и върху заплащанията. Европейски Съюз е наясно, че Турция е значим сътрудник, освен това в няколко направления и по разнообразни аргументи. Освен това в редица области съдействието ни с Турция е на доста високо равнище. От позиция на Европейски Съюз би трябвало напълно ясно да кажем, че Турция не е Ердоган. Много хора в Турция са проевропейски настроени и желаят участието в съюза. Мисля, че към момента е рано да спекулираме с това какво партньорство можем да изградим с Турция. Приветстваме напъните на Турция през последните месеци за нормализиране на връзките. А това е в интерес и на Турция, и на Европа.

Към момента е рано да се каже. Винаги е добре, когато си поставяш високи цели, само че пък може и да оставите нещо за австрийското председателство, съобщи комисарят във връзка изразената от българското държавно управление вяра, че по време на европредседателството ще се състои среща на върха ЕС-Турция.

Темата за интеграцията на Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейски Съюз и след Българското европредседателство, разяснява Хан:

От опита си знаем, че страните, които поемат председателството за първи път, са доста въодушевени. Принципът на ротация, която води след себе си опцията на страната хазаин да дефинира тематиките от дневния ред на Европейски Съюз, е доста плодотворен. По този метод получаваме по този начин нужното ни многообразие. Именно на ротацията изискуем и обстоятелството, че Западните Балкани ще бъдат дълго време във фокуса на Европейски Съюз, тъй като след България ролята на ръководител на Съвета на Европейски Съюз поема Австрия, а по-късно - Румъния. Освен това чакам прогрес и в цифровата политика. Българският еврокомисар Мария Габриел е доста дейна. Българското председателство сигурно ще докара до прогрес и в други тематики, като сигурността и енергийната политика. Да не забравяме и идното предложение на Европейската комисия за многогодишната финансова рамка.

Следващият бюджет на Европейски Съюз евентуално ще докара до съкращения в средствата, отпускани на районите, а дилемите пред Европейска комисия са от ден на ден, добави комисар Хан:

С напускането на Англия Европейски Съюз губи освен страна-членка, само че и вторият максимален чист вносител в европейския бюджет. Става дума за 12-13 милиарда евро. Тази липса не може да остане без последици. Дискусиите по тематиката ще покажат, доколко ще успеем да запълним тази липса. Аз, а и цялата европейска комисия се надяваме, че дългата полемика по финансовата рамка ще стартира с огромния въпрос, какви ще са акцентите на Европейски Съюз в бъдеще, какви политики желаеме да организираме и какви планове сме подготвени да финансираме. Защото сме изправени пред доста задания, които би трябвало да се обезпечат единствено с един % от икономическата мощ на съюза. А това по никакъв начин не е доста. Междувременно страните-членки насочат нови и нови претенции към Комисията. Трябва да кажа, че успяхме да се оправим с миграционната вълна, само че не трябва да си вършим илюзията, че с това тематиката е изчерпана. Миграцията евентуално ще бъде главната тематика на 21-ви век. Трябва да следим развиването в Африка, където доникъде на века чакаме удвояване, а до края на 21-ви век - четворен растеж на популацията. Това неизбежно ще докара до желанието на хората там да мигрират. Европа би трябвало да се ангажира с икономическото развиване на Африка, с цел да сътвори вероятност пред хората. Трябва да подпомогнем стабилизирането на институциите. А всичко това става с пари. Или с други думи - приказвам за общ ангажимент, една инвестиция на всички нас, тъй че да избегнем бежанския напън върху Европа. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР