Откриха първото в света животно, което не се нуждае от

...
Откриха първото в света животно, което не се нуждае от
Коментари Харесай

Откриха първото в света животно, което не се нуждае от кислород, за да живее!

Откриха първото в света животно, което не се нуждае от О2, с цел да живее! Някои истини за Вселената и нашето място в нея наподобяват неизменими. Небето е горе. Нищо не може да пътува по-бързо от светлината. Многоклетъчният живот се нуждае от О2, с цел да живее. Само че… може да се наложи да преосмислим последното.

Учените откриха паразит, сходен на медуза, който няма митохондриален геном – първият открит в миналото многоклетъчен организъм с такава липса.

Това значи, че той не диша; в действителност живее живота си изцяло без кислородна взаимозависимост.

Това изобретение освен трансформира разбирането ни за това по какъв начин може да действа животът тук, на Земята – то може да има значение и за търсенето на извънземен живот.

Откриха първото в света животно, което не се нуждае от О2, с цел да живее! 25.06.24 23:30 Диетата 5:2 – чудото, лекуващо диабет 25.06.24 23:00 7 зеленчука за бързо унищожаване на коремните мазнини 25.06.24 22:40 Революция в пътуването – сътвориха „ неосъществим “ мотор, предсказан от Айнщайн преди век! 25.06.24 22:10 Григор Лилов с нова бомба!: Брендо си е бил в България, до момента в който е търсен с алена бюлетина 25.06.24 21:38

Животът е почнал да развива способността си да метаболизира кислорода – т.е. да диша – преди повече от 1,45 милиарда години.

По-голям археон е погълнал по-малка бактерия и по някакъв метод новият дом на бактерията е бил потребен и за двете страни и те са останали дружно.

Тази симбиотична връзка довела до взаимното развиване на двата организма и в последна сметка бактериите, вкопчени в тях, се трансформирали в органели, наречени митохондрии. Всяка клетка в тялото ви, като се изключи алените кръвни телца, има огромен брой митохондрии и те са от значително значение за процеса на дишане. Те разграждат кислорода, с цел да произведат молекула, наречена аденозин трифосфат, която многоклетъчните организми употребяват за зареждане на клетъчните процеси.

 

 

Знаем, че има съоръжения, които разрешават на някои организми да се развиват в условия с ниско наличие на О2 или хипоксични условия. Някои едноклетъчни организми са развили органели, свързани с митохондриите, за анаеробен метаболизъм; само че опцията за извънредно анаеробни многоклетъчни организми е била предмет на научни диспути.

Това е по този начин, до момента в който екип от откриватели, управителен от Даяна Яхаломи от Университета в Тел Авив, Израел, не взема решение да прегледа още веднъж един постоянно срещан паразит на сьомгата, наименуван Henneguya salminicola.

Това е цинидарий, който принадлежи към същия филум като коралите, медузите и анемоните. Въпреки че кистите, които основава в месото на рибата, са грозни, паразитите не са нездравословни и живеят със сьомгата през целия ѝ витален цикъл.

Сгушено в гостоприемника си, дребното цинидарийче може да оцелее в много хипоксични условия. Но по какъв начин тъкмо се оправя с това е мъчно да се разбере, без да се изследва ДНК на създанието – по тази причина откривателите създали тъкмо това.

Те употребявали надълбоко секвениране и флуоресцентна микроскопия, с цел да изследват от близко H. salminicola и открили, че тя е изгубила своя митохондриален геном.

Освен това тя е изгубила и способността си за аеробно дишане, както и съвсем всички нуклеарни гени, участващи в транскрипцията и репликацията на митохондриите.

Подобно на едноклетъчните организми, тя е развила органели, свързани с митохондриите, само че и те са необикновени – имат гънки във вътрешната мембрана, които нормално не се следят.

Тези резултати посочили, че тук, на Земята, най-сетне има многоклетъчен организъм, който не се нуждае от О2, с цел да оцелее.

В продължение на доста, доста години те главно са се трансформирали от свободно живеещи медузи в доста по-прости паразити, които виждаме през днешния ден.

Те са изгубили по-голямата част от истинския геном на медузите, само че са запазили – необичайно – комплицирана конструкция, наподобяваща жилещите кафези на медузите. Те не ги употребяват, с цел да жилят, а с цел да се придържат към гостоприемниците си: еволюционна акомодация от потребностите на свободно живеещите медузи към тези на паразитите.

Откритието може да помогне на риболова да приспособява тактиките си за справяне с паразита; макар че той е безопасен за хората, никой не желае да купува сьомга, цялостна с дребни странни медузи.

Но това изобретение е и доста потребно за разбирането на метода, по който действа животът.

„ Нашето изобретение удостоверява, че акомодацията към анаеробна среда не е неповторима за едноклетъчните еукариоти, а е еволюирала и при многоклетъчни, паразитни животни “, изясняват откривателите в своя труд, оповестен през февруари 2020 година „ Следователно H. salminicola дава опция за схващане на еволюционния преход от аеробен към извънредно анаеробен метаболизъм. “

 

Източник – Science Alert/Превод:SafeNews

 

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР