Колкото и да харесваме социалните мрежи, истината е, че сигурността

...
Колкото и да харесваме социалните мрежи, истината е, че сигурността
Коментари Харесай

3 начина, по които крадат информация от и за вас във Facebook

Колкото и да харесваме обществените мрежи, истината е, че сигурността ни там е мощно компрометирана. Много киберпрестъпници употребяват Фейсбук, с цел да се снабдят с информация за или от нас. От MakeUseOf разкриват детайлности по какъв начин става това.

1. Социално инженерство

Измамниците употребяват обществени и психически техники, с цел да се възползват от слабостите в човешката природа.

Социалното инженерство нормално се употребява при фишинга, защото е по-вероятно да повярвате на машинация, която е съобразена с вашата персонална информация. Този вид машинация с фишинг даже има лична подкатегория: по този начин наречената „ Spear Phishing “. Това е техника, която е ориентирана към избран набор от физически лица, при която се основават персонализирани имейли. Всъщност тази форма на фишинг е доста по-успешна от елементарния фишинг.

Но къде измамници намират тази информация? От профилите на хората във Фейсбук, несъмнено. Най-добре е да не приемате поръчки за другарство от непознати. Всеки подробност за вас, който измамниците видят, може да им помогне да създадат своите фишинг имейли по-правдоподобни. Често те посочват един от приятелите ви във Фейсбук като човек, който им е дал информацията за контакт, може да разяснява нови работни места или връзки и може да персонализират имейла съгласно местоположението ви.

2. Линкове в Messenger

Общото предписание за интернет е, че в случай че даден контакт ви изпрати URL в известие с малко пояснения, не би трябвало да кликате върху него. Един от най-използваните способи за разпространение на вируси е посредством злонамерени линкове, изпратени в известие. Имайки поради, че Фейсбук Messenger е едно от най-предпочитаните и употребявани приложения за известия, не би трябвало да ви учудва, че то е цел номер 1 на хакерите.

През май 2018 година хакерите съумяха да употребяват платформата, с цел да заблудят потребителите да изтеглят подправено уголемение за Chrome. То обаче се оказа злонамерения програмен продукт Facexworm.

За страдание, в случай че не сте нащрек, елементарно можете да завършите с рефлексно кликване върху някой от тези злонамерени линкове. Ако кликнете върху линк и уеб сайтът ви изиска да изтеглите файл –не го правете.

3. Измами, споделени посредством подправени спонсорирани изявления във Фейсбук

Измамниците споделят изявления във Фейсбук дневниците или страниците си. Тези изявления по-късно водят до злонамерени или лъжливи уеб сайтове. Понякога измамниците разпространяват тези изявления посредством рекламните принадлежности на Фейсбук. Но те също се популяризират и споделят от елементарни и подправени консуматори.

Когато потребителят посети страницата, уеб сайтът се пробва да инжектира злоумишлен програмен продукт в устройството или се демонстрира изскачащ прозорец. Тези изскачащи прозорци показват подправен артикул, оферират безвъзмезден детайл на потребителите или разпространяват подправена услуга като " невероятна опция за Bitcoin ".

Когато потребителите кликнат върху това прозорче, от тях се желае да вкарат информация за заплащане или други идентификационни данни. Тази информация се употребява, с цел да се крадат пари, еднаквост или да се получи достъп до потребителски сметки.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР