Новата вълна AI PC дава шанс на Nvidia да заеме

...
Новата вълна AI PC дава шанс на Nvidia да заеме
Коментари Харесай

Nvidia иска и процесора в новите AI PC


Новата вълна AI PC дава късмет на Nvidia да заеме и мястото на централния процесор
(снимка: Microsoft)

В персоналните компютри името Nvidia се свързва с графичните процесори (GPU), до момента в който централните процесори (CPU) са непокътнати за Intel и AMD. Но представете си преносим компютър, в който и CPU, и GPU са създадени от Nvidia. Този ден е близо – компанията на Дженсън Хуанг приготвя SoC (система на чип) за новата вълна компютри с изкуствен интелект Copilot+ PC.

Nvidia наподобява в действителност ще пусне лична едночипова система за лични компютри. Очевидно единствено за новата Copilot+ PC идея, която Microsoft стартира неотдавна със личен Surface преносим компютър и решения от сътрудници. Става въпрос за компютри с Arm-базиран процесор (фаворитът е Snapdragon X Elite на Qualcomm), операционна система Windows и изкуствен интелект Copilot. 

В скорошно изявление с мениджърите на Nvidia и Dell, за което оповестява WCCF Tech, на журналистически въпрос по отношение на проектите на Dell за новия районен съд сегмент, Майкъл Дел съобщи, че “си коства да изчакате до идната година ”. По-рано се появиха и клюки за съдействие сред Nvidia и MediaTek за основаване на SoC за AI компютри.

Според инсайдера XpeaGPU, който разкри някои от характерностите на Blackwell чипа, преди Nvidia да го разгласи, тази SoC ще бъде създадена по 3-нм технология от TSMC. Чипът ще включва процесорен клъстер с ядра Cortex-X5, GPU от потомство Blackwell и контролер за LPDDR6 памет.
още по темата
В същото време към момента не е ясно дали новата SoC, ориентирана към персоналните компютри, ще бъде взаимно създание на Nvidia и MediaTek, или първата ще се оправи сама с предизвикването.

Към момента може единствено да се гадае каква продуктивност ще предложи такава SoC. Със сигурност GPU-то ще бъде на равнище, само че дали CPU-то с стандартните ядра Cortex-X5 ще може да конкурира процесора Oryon на Qualcomm, не е ясно.

Вероятно новата SoC ще има доста ядра Cortex-X5 и прагът на ограничаването за мощността на платформата ще бъде много по-висок в сравнение с при решенията за смарт телефони, означават пазарните наблюдаващи. 

За съпоставяне, чипът за смарт телефони Dimensity 9300 с четири ядра Cortex-X4, не най-високите честоти и TDP реализира към 7500 точки в многопоточен режим на теста Geekbench 6. Това е малко по отношение на Snapdragon X Elite – чипът на Qualcomm, който е в основата на новите Copilot+ PC, оповестени от Microsoft и нейните сътрудници от компютърната промишленост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР