На 27 и 28 май ще се организира национално външно

...
На 27 и 28 май ще се организира национално външно
Коментари Харесай

Министерство на образование с важни разяснения преди изпитите по български и математика

На 27 и 28 май ще се провежда национално външно оценяване в края на 4 клас по български език и литература и по математика .

В 1738 образователни заведения ще има изпит, като се чака да се явят към 55 000 ученици . Ангажирани са 13 645 квестори. Това оповестяват от Министерството на образованието и науката.

От Просветното ведомство дадоха и значими указания за идните изпити за четвъртокласниците:

Децата би трябвало да покажат наученото чрез решение на тест в рамките на 60 минути . За учениците със характерни просветителни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, т.е. с 30 минути повече . Изпитният тип е еднакъв за всички ученици.

Решаването на теста позволява отбелязване на избран верен отговор или записване на свободен отговор в обособена бланка.

Тестът по български език съдържа 21 задачи , разпределени в 3 детайли. В първата има диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за ч етене и тестови задачи и речева задача с изобретателен характер, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него – 4 задачи с избираем отговори 6 със свободен отговор. Третата част на теста включва задача с изобретателен характер . Изисква се учениците да основат пай текст от 3 до 6 изречения с помощта на нагледна опора (в случая е серия от картини).

Тестът за НВО по математика в края на IV с ъдържа 25 тестови задачи .Оценките от националното външно оценяване в края на IV се демонстрират в брой точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.

Изпитите за НВО в 4 клас започват в 10 часа.Преди започването на изпита учениците се настаняват в залата не по-късно от 9,45 часа.

Всеки ученик би трябвало да носи химикалка , която написа с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и чертожни такъми. Ученик с нарушено зрение носи и брайлова машина , брайлов екран, брайлови такъми за чертане, техническо средство за увеличение на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

От МОН приканват учениците бъдат спокойни , да четат внимателно условието на всяка задача и да значат верния върху независимата бланка за отговори. На въпросите с избираем отговор в кръгчето със съответната буква вписва знака Х , а отговорите на въпросите със свободен отговор написа на плануваното за това място.

АПИ вкарва промени за улеснение на трафика в последния почивен ден

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР