Нова снимка показва щетите по разрушения роден дом на бележития

...
Нова снимка показва щетите по разрушения роден дом на бележития
Коментари Харесай

Трошили с чук дома на Димитър Талев в РСМ, щетите са огромни СНИМКА

Нова фотография демонстрира вредите по опустошения роден дом на бележития български публицист Димитър Талев в РСМ.

 Целият покрив на постройката, намираща се в град Прилеп, продънен. Зловеща дупка, която е със съществени размери, зее и в стената на старовремската къща. А до нея се мъдри и изоставена стълба.

Кадъра популяризира Виктор Стоянов от Фондация " Македония ", който първи алармира за шокиращото посягане, осъществено в края на тази седмица.

Стоянов подозира, че дома на Талев е трошен с чук, а стълбата е била употребена, с цел да може да бъде достигнато до покрива.

" Къщата на Талев в Прилеп е разрушена евентуално с чук. Виждате стълбата до стената, както и дупката в стената. Все още може да се избави, в случай че тези, които поеха отговорността я изпълнят. Цялостната виновност за това състояние е на всички нас! ", написа Стоянов.

В своята първа обява, която даде публичност на стореното, той уточни и тези, които подозира за вандалщината.

" Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, Агенцията за национална сигурност посредством локален варварин, към този момент я събори. Справедливост не чакайте ", написа по-рано Виктор Стоянов във Фейсбук.

Имотът се намира в центъра на град Прилеп. Къщата е издигната през втората половина на XIX век, като в нея през есента на 1898 година се ражда Димитър Талев. Това е и първообразът на дома, в който живее семейството Глаушеви от известната четирилогия на писателя, чийто първи разказ, " Железният светилник ", е един от най-издаваните и четени български романи.

Припомняме, че предходната година наследниците на писателя още веднъж приканиха България да откупи къщата на Талев в град Прилеп, намиращ се през днешния ден в Република Северна Македония.

Снимки: Виктор Стоянов, Фондация Македония

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР