В случай на открит въоръжен конфликт опасните обекти ще бъдат

...
В случай на открит въоръжен конфликт опасните обекти ще бъдат
Коментари Харесай

С какво милитаризацията на Арктика заплашва НАТО?

В случай на открит въоръжен спор рисковите обекти ще бъдат унищожени

Русия е в положение на цялостна подготвеност да пази своите ползи в Арктическия район както във военно, политическо, по този начин и във военно-техническо отношение. Това съобщи на 19 септември съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за поредицата документални филми „ Съветският пробив “.

„ сподели ръководителят Лавров, наблягайки, че Северноатлантическият алианс от ден на ден декларира своите ползи в района.

„ сподели той.

Той също по този начин означи, че по този метод НАТО преследва задачата да се закрепи в статута на „ международен стражар “. Въпреки това Русия има мощни партньорски страни, които също демонстрират интерес към Арктическия район.

„ сподели Лавров.

По-рано, на 17 септември, командващият Военновъздушни сили на Съединени американски щати (ВВС) в Европа и Африка военачалник Джеймс Хекър съобщи, че НАТО изследва концепцията за основаване на взаимен център за надзор на въздушните интервенции в Арктика. Хекер посочи, че главнокомандващият на съюзническите сили на НАТО в Европа военачалник Кристофър Каволи е подкрепил концепцията за основаване на център за въздушни интервенции в Арктика.

„ цитира думите му Defense One.

На 11 юли беше обявено, че Съединените щати, Канада и Финландия ще основат консорциум за създаване на ледоразбивачи за Арктика, за основаване на флота от кораби за ледоразбиване, с цел да „ проектира мощ в полярните райони “ и да подсигурява сходство с интернационалните правила и контракти.

Северноатлантическият алианс, обвинявайки Русия в милитаризиране на Арктика, самичък го извърши, привличайки Швеция и Финландия в НАТО. Това докара до повече от удвояване на общата граница на НАТО с Русия, от 1215 на 2600 км.

Командирът на норвежките въоръжени сили, военачалник Ейрик Кристоферсен, през април 2024 година изрази цялостен ангажимент към тактиката на водача на НАТО Съединените щати, призовавайки за „ надеждно въздържане “ на Русия от нахлуване против НАТО в Арктика.

Според него, в случай че Москва остане с усещането, че Западът е слаб, тогава

През 2022 година Норвегия подписа съглашение за съдействие в региона на защитата със Съединени американски щати. Както изясни генералът, това разрешава на американците да влагат в норвежкия защитителен бранш, както и да употребяват базите на страната за предпазване на оръжия и муниции.

Според съветски специалисти, сега в Арктика са ситуирани към 50 военни инфраструктурни обекта на страните-членки на НАТО. Те включват 22 летища, 23 военноморски бази, бази и четири радарни станции за наблюдаване на арктическото пространство, включително и въздушното пространство.

Очертани са проекти за основаване на цялостна мрежа от осем радарни станции в Норвегия. Откриването на първата радарна станция от тази верига е планувано за 2025 година В авиобазата Андея, открита през февруари 2024 година в Северна Норвегия, се разисква построяването на сателитна станция за поддръжка на галактическата инфраструктура и възстановяване на ситуационната информираност. През март 2024 година Норвегия реши да закупи новото потомство високотехнологични радари TPY-4.

Съединените щати поставят старания за възстановяване на личната си инфраструктура: военновъздушната база Eielson беше осъвременена, с цел да усъвършенства работата при извънредно ниски температури; Форт Грийли, Форт Уейнрайт и Елмендорф-Ричардсън са в развой на разширение, с цел да усилят броя на войските в новосформираната 11-та арктическа въздушнодесантна дивизия от 12 000 на 20 000.

В ход е построяването на дълбоководното пристанище Ном (Аляска). Предвижда се да се усъвършенства авиобазата Туле в Гренландия за банкет на американски стратегически бомбардировачи.

През февруари 2024 година беше подписано в допълнение съглашение сред Съединени американски щати и Норвегия, разширяващо зоната на взаимно военно наличие. Съединените щати също подписаха съглашения с Финландия, Швеция и Дания, откриващи достъп до редица военни бази и инфраструктурни уреди на територията на тези страни. Обсъжда се опцията за разполагане на системи за противоракетна защита във Финландия и Швеция. Реализират се и други проекти. По-специално се излагат хрумвания за нуждата от възстановяване на отбраната на инфраструктурата на НАТО в Арктика.

Англия взе участие интензивно в подготовката за военна агресия в Арктика. По-специално, Лондон усили мащаба и честотата на образованието на своите специфични сили в Арктика, създавайки нова арктическа оперативна база в Camp Viking, която служи като център за кралските пехотни командоси.

В Арктика се организира най-голямото обучение в историята на НАТО от 1988 година насам, Stalwart Defender 2024, с присъединяване на над 90 хиляди бойци от 31 страни, дейното развиване на военната инфраструктура е в ход. 20 хиляди от тях са английски, като делът на Обединеното кралство е 40% от всички сухопътни сили, участващи в ученията.

Обединеното кралство сътвори военна база в Camp Viking в Северна Норвегия, употребявайки съществуващата инфраструктура. Преди това на това място се обитаваше център за образование на страни от НАТО и холандската морска пехота. Откриването на военната база стана под претекст за подсилване на капацитета на Северноатлантическия алианс в Арктика на фона на възходящата интензивност на Русия в района.

Базата се намира на четиридесет километра от норвежкия град Тромсьо и на седемстотин километра от границата с Русия. Съвсем покрай Camp Viking се намира базата на норвежките военновъздушни сили Bardufoss, която се употребява и от английските войски. Освен това Корпусът на морската пехота на Обединеното кралство възнамерява да употребява близкото норвежко пристанище за амфибийни интервенции и развиване на военна логистика в Арктика.

Обединеното кралство към този момент усили военния контингент в Camp Viking до хиляда морски пехотинци, а при започване на март 2023 година организира дребни учения в Арктика и малко по-късно усили личния състав въз основата до четири хиляди военнослужещи.

Русия ще отговори на укрепването на военния капацитет на НАТО в Арктика с набор от ограничения, в това число превантивни, „ произлизащи от дилемите “, обрисувани от президента Владимир Путин в границите на Концепцията за външна политика, както и Стратегията за развиване на съветската арктическа зона. Това сподели за РИА Новости посланикът за специфични поръчения на Министерството на външните работи Николай Корчунов.

„ сподели той.

В началото на лятото The New York Times беседва с военни анализатори и откри, че НАТО се опасява от дейностите на. Вестникът написа, че неговите кораби могат да преминат през проливите сред Гренландия, Исландия и Англия,. Тази блокираща маневра се назовава Северният флот включва и фрегатата " Адмирал Горшков " с хиперзвукови ракети " Циркон ".

Анализаторът на Шведската организация за отбранителни проучвания Робърт Далсиьо счита, че тази опасност е действителна, само че в това време предизвестява, че може да е пресилена, изключително на фона на спора в Украйна. Както написа изданието, Русия е най-вече сухопътна мощ, а нейният Северен флот е – отбелязва Далсиьо.

Повърхностни са изводите на западни анализатори по отношение на вероятния отговор на Русия при положение на директен боен спор с НАТО.

По мнението на специалисти от Руския изчерпателен център за стратегически нуклеарни сили, в самото начало на подобен спор Русия ще нанесе нуклеарни удари по военни уреди във Финландия, Швеция, Норвегия и Англия, с цел да отстрани опасността от заличаване на Балтийския и северните флотове на Руската федерация с ракети на НАТО с огромен обхват.

Територията на всички тези страни е толкоз дребна, че след нуклеарни удари по техните военни уреди те просто ще престанат да съществуват.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4710Зефира Вълова: Фестивалът „ Изкуството на барока ” чества пълнолетиеАлтернативен Поглед6904Д-р Бисер Банчев: Никога двустранните връзки на Балканите не са единствено двустранниАлтернативен Поглед8695Д-р Бисер Банчев: Докато напрежението в Близкия изтокне се уталожи, на Балканите няма да има сериозен конфликтАлтернативен Поглед58627Проф. Людмил Георгиев: Живеем в един парадокс! Живеем в пещерата на Платон!Алтернативен Поглед33623Проф. Людмил Георгиев за обезчовечаването на човекаАлтернативен Поглед875198Aлександър Песке: Рано или късно Европа ще изгори, белите ще бъдат против черните и държавните управления ще бъдат за чернитеАлтернативен Поглед227098Георги Марков: Тройната коалиция на светофара в Източна Германия ще има позорните 10% на локалните избориАлтернативен Поглед191558Проф. Николай Витанов: Ако украинците желаят да вършат нелепости, това ще е да атакуван БеларусАлтернативен Поглед150816Проф. Николай Витанов за математическата доктрина на лудостта - ВСУ за трети път прави едно и също и чака друг резултат Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР