Идват порои в края на седмицата, предупреждава Meteo Balkans. На

...
Идват порои в края на седмицата, предупреждава Meteo Balkans. На
Коментари Харесай

Идват порои в края на седмицата, обявиха предупреждение за наводнения!

Идват порои в края на седмицата, предизвестява Meteo Balkans. На 29-ти септември огромна част от Балканският полуостров и нашата страна ще са под въздействие на преминаващ леден атмосферен фронт, обвързван с циклоген по-късно над България. През нощта против понеделник се чака да се образува и циклон, а денем в понеделник неговата фронтална зона ще премине през Източна България, което ще сътвори и предпоставки за гръмотевични стихии.

Студеният фронт ще се усили (фронтогенезис), зареди огромната разлика в температурата сред двете въздушни маси, и разширяващият се антициклон от Западна Европа.

Това ще докара и до увеличаване на преваляванията над Западна и Северозападна България, като една от аргументите е, че при разширяващ се антициклон се генерират възходящи придвижвания в приземните пластове. По северните скатове на Стара планина зареди орографията са вероятни и превалявания от над 40-50 л/кв.м, като приблизително моделите предвиждат стойности сред 10-15 мм.

Снимка: Meteo Balkans

„ Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна и Централна България, защото предстоящите превалявания над тези региони ще са конвективни по темперамент и се предвиждат сред 60-100 л.кв/м. Тук казусът е, че преваляванията могат да паднат за няколко часа, което ще увеличи вероятността за вероятни наводнения “, оповестяват метеоролозите.

Вятърът в неделя ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще стартира да нахлува леден въздух.

В неделя температурите в нашата страна ще са в необятен период, като над Западна и СЗ България ще са сред 18-20°С. Доста по-топло до 30-32°С тук-там в Горнотракийската равнина.

Температурите в понеделник ще са с дребен дневен ход и оптималните ще са сред 15-20°С.

Според оповестена при започване на месеца прогноза, вероятността от формиране на средиземноморски циклони е доста по-голяма през третото десетдневие.

Причината за неприятното време е предстоящ циклон, ситуиран над Западните и Южни Балкани. Очаква се и трайно намаляване на температурите към края на интервала. Възможни са и първите превалявания от сняг над 1800-2000 метра. Повечето модели загатват за честа промяна на динамичността и чести циклони.

Източник – Meteo Balkans

 

 

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР