Публична тайна е, че той от доста време бе подготвян

...
Публична тайна е, че той от доста време бе подготвян
Коментари Харесай

Дясната ръка на Николай Пловдивски застана начело на овдовялата Сливенска митрополия

Публична загадка е, че той от много време бе подготвян за поста от самия Николай, който желае да получи по-сериозна поддръжка, с цел да оглави Българската православна черква

Епископ Арсений - дясната ръка на пловдивския митлополит Николай застана отпред на овдовялата Сливенска митрополия. Решението на Светия синод бе взето преди малко, като за Арсений имаше 7 гласа против 5 за Герасим.

Още преди седмица Флагман.бг предвижда крайния излаз след вота в Епархийския съвет, където проксито на Николай Пловдивски бе пратен на заключителен избор против абсолютия новобранец Герасим. (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Публична загадка е, че Арсений от много време бе подготвян за поста от самия Николай, който желае да получи по-сериозна поддръжка, с цел да оглави Българската православна черква.

През март обаче епархийските гласоподаватели от Сливенската митрополия гласоподаваха за своя любимец - досегашният викарий на умрелия митрополит Иоаникий - Йеротей Агатополски, което провокира сериозен църковен скандал. Светият синод анулира избора, насрочи нов и с цел да не стават " неточности " - в профил Йеротей от избори със странни претекстове.

Така се стигна до избора на Арсений, който е един от най-младите митрополити в България - едвам на 38 години и за него обръщението " дядо ", което е възприето от миряните най-малкото няма да е удачно. Той е роден 18 ноември 1986 година в Стара Загора с името Атанас Лазаров. Завършил е с отличие Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски " през 2006 година, а по-късно теология в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

Приема отшелнически постриг през 2007 година в Кукленския манастир " Св. св. Козма и Дамян ". Следващите две години е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, а от 2009 година е началник на първата църковна православна телевизия - ППТВ. От 2010 година е нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и ръководител на митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив. От 2014 година е викарен свещеник на Пловдивския митрополит Николай.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР