Колекторските агенции събират все по-малко необслужени бързи кредити. Делът им

...
Колекторските агенции събират все по-малко необслужени бързи кредити. Делът им
Коментари Харесай

Колекторите събират по-малко бързи кредити

Колекторските организации събират все по-малко необслужени бързи заеми. Делът им от 30% през 2017 година понижава до 19% през 2018 година, оповестиха от Асоциация на колекторските организации в България (АКАБГ). Въпреки че през 2018 година организациите регистрират спад на предоставените размери задължения, това се дължи не на по-малко задлъжняване, а на обстоятелството, че компаниите за бързи заеми към този момент се обръщат към колекторите доста по-бързо и продават отговорностите си на по-ранен стадий, вместо сами да ги събират, написа в. „ Труд “.

Около 50% е спадът в броя на предоставените случаи за събиране на необслужвани задължения, или общо 1,22 милиона случаи на неточни длъжници през предходната година.

51 % от отговорностите са към банки, 19% към компаниите за бързи заеми, 15% към телекоми. Дял от 9% имат застрахователните сдружения, 2% са лизингите и единствено 1% комуналните услуги - ток, вода и топлофикация.

От асоциацията прецизират, че най-трудни са клиентите, които нито желаят, нито могат да заплащат заемите си. Това са клиенти, които отхвърлят да подвигат телефона на колекторските компании, както и да се срещнат с тях, с цел да обсъдят опциите за погасяване на отговорностите. Най-често у нас се взимат заеми за незабавна потребност -ремонт на жилище или кола или по този начин наречените целеви заеми - артикули на погашение. Като по-необмислени решения за изтегляне на заеми специалисти от асоциацията загатнаха покупката на най-новия модел смарт телефон на пазара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР