.Ученици от Стара Загора и региона се хващат на работа

...
.Ученици от Стара Загора и региона се хващат на работа
Коментари Харесай

След случая „Дебора“: момичетата отказват оферти за работа в дискотеки

.

Ученици от Стара Загора и района се хващат на работа против 50 лв. за четиричасов работен ден. Сумата може да варира с плюс-минус 10-20 лв.. Тази година девойките, мераклийки да бъдат сервитьорки или барманки по нощните заведения, са по-малко. „ Плащаме обикновено, вършим цивилен контракти за 4-часов работен ден. Но кандидатките са намалели. Причината е, че след нещастието с Дебора родителите вършат всичко допустимо да спрат дъщерите си от сходна работа “. Това разясниха притежатели от бизнеса.

Случаят е от предишното лято. Тогава Георги Георгиев, охранител в дискотека, наряза с макетно ножче някогашна служителка и негова партньорка Дебора Михайлова.

В същото време
приблизително 1500 лв. на месец изкарват възпитаници
от работа през лятната почивка. Това е посочило изследване на „ Телеграф “ на предложенията за набиране на възпитаници и студенти. Основно се оферират работни места, за които не е нужна подготовка и специфични умения. Така през свободното време възпитаници могат да се заловен като озеленители към някоя компания. В заведения за хранене като личен състав в кухнята или сервитьори. Както и като промоутъри за разпределяне на брошури и каталози с понижения на огромните магазини. Също по този начин се търсят и за работа в детски центрове и за гледане на деца и възрастни. Инспекцията по труда е издала 3404 бр., от които 3304 бр. са за лица от 16 до 18 години. Най-много позволения са предоставени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София-град, Софийска област и Благоевград.

Непълнолетни могат да бъдат наети на работа единствено след авансово позволение от Инспекцията по труда.

Ако подадените от работодателя документи са правилни, е основана организация
решение от Инспекцията по труда да има в границите на 2 дни,
макар че срокът е седемдневен. Наемането на малолетни лица без позволение от Инспекцията по труда се смята за закононарушение. Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Те имат право на продължен отпуск от най-малко 26 дни. Не могат да поставят тежък физически труд, както и да правят работа, обвързвана с влияние на физични, химични и биологични сътрудници. И която основава риск за тяхното физическо и психическо развиване. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица. За това следва да получават най-малко минималната работна заплата. За тях е неразрешено полагането на ексклузивен и нощен труд.

Интересът към наемането на малолетни лица на възраст от 16 до 18 години е извънредно огромен в Благоевград. В последните седмици всеки ден постъпват по няколко претенции от работодатели, настояват от Дирекция „ Инспекция по труда – Благоевград “. Най-често се наемат възпитаници за работа в хотели и заведения, защото не е належащо особено образование.

От началото на годината Инспекцията по труда в Русе
е издала 95 разрешителни за наемане на малолетни лица
на работа, заяви за „ Телеграф “ началникът на русенската дирекция Ирена Николаева. В множеството случаи работата им е обвързвана с активност в областта на услугите – ресторантьорство и хотелиерство. Най-често девойките стават сервитьорки в заведения, само че има такива, които работят в кухни. Някои младежи стават промоутъри – раздават флайери, брошури, разнасят книжки със седмични оферти за отстъпки на огромни хипермаркети.

Недостигът на нискоквалифициран личен състав за сезонна работа по морето
принуждава от ден на ден работодатели от Варна и околните курорти да наемат възпитаници.
Най-често търсените фрагменти измежду младежите са за продавач-консултант в магазин, където заплащането варира сред 70 – 100 лева на ден при петдневна работа седмица. Търсят се и служащи за поддръжка на плажа – разчистване, предоставяне на чадъри и шезлонги чартърен. Там заплащането е приблизително по 1500 лева месечно още веднъж при петдневна работа седмица. Между 1200 – 1600 лева месечно заплащат за служащ в кухня-майка. Сервитьорите взимат по 2000 лева в хотелите, като най-често се работи на блокмаси. За пиколо дават на учениците по към 1200 – 1300 лева, само че там има и бакшиши.

За чиновници на рецепция заплащат по към 1600 лева, за камериерки 1200 – 1400 лева Търсят се още чиновници за работа в детски ъгъл против 1000 – 1200 лева, както и аниматори за по 1600 лева месечно.
Взимат отплата всеки ден на бензиностанции
В доста от обектите изобщо не регламентират трудовите си взаимоотношения, избират устните ангажименти – по този начин е най-много при наемането на хамали и бензинджии. Плаща се дневно, като работодателите избират децата да работят през уикендите и ги държат по 8 и даже по 12 часа против отплата за 4 часа и малко от горната страна за „ залъгалка “. Оплакванията от работата на бензиностанциите е, че чорбаджията авансово дава картбланш на наемника да прибира бакшишите, без това да въздейства на уговореното възнаграждение, а след това под една или друга форма ощетява детето. Родители разясняват, че на такива места младежите им се задържат малко и сменят по няколко сходни места за едно лято.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР