Кокаин, натъпкан в кашони с банани, спипаха митничари и антимафиоти

...
Кокаин, натъпкан в кашони с банани, спипаха митничари и антимафиоти
Коментари Харесай

Кокаин за 5 млн. в кашони с банани в Бургас

Кокаин, препълнен в кашони с банани, спипаха митничари и антимафиоти в Бургас. Скъпата дрога била открита в хладилен склад на частна компания, ситуиран на ул. „ Индустриална “, покрай пристанището в Бургас, написа " Монитор ". 

Пакетите с кокаин били сложени в кашони от банани и маскирани с един ред плодове най-отгоре. " Открити са общо 76 кг кокаин ", оповестиха на ексклузивен брифинг в Бургас Георги Чинев –Административен началник на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – Директор на ОД на МВР-Бургас. По случая тече следствие и е формирано досъдебно произвеждане за държане на огромно количество дрога за разпространяване, закононарушение по чл.354а, алинея 2, изр. последно, вр. алинея 1, изр. 1, предложение 4 от Наказателен кодекс.

Прокурор Чинев заяви, че високорисковото наркотично вещество е било намерено в 4 кашона, които са съставлявали част от пратка, пристигнала на 29 юли тази година от  Еквадор през  Италия в Пристанище Бургас. Получател е било българско комерсиално сдружение. Общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера. По случая е осъществен оглед на местопрестъпление, извършени са разпити на голям брой очевидци и са назначени физико-химически експертизи на конфискуваното наркотично вещество. Пробата е посочила, че откритото количество вещество реагира на кокаин.

Прокурор Чинев заяви, че законът планува наказване „ отнемане от независимост “ за период от 5 година до 15 година и „ санкция “ в размер от 20 000 лева до 100 000 лева по формираното досъдебно произвеждане за държане за разпространяване на високорисково наркотично вещество в изключително огромни размери.

Шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов сподели, че опиатите са били сложени в пакети, обгърнати с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически надзор. Той посочи, че цената на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 лева Разследването по делото ще продължи на територията на цялата страна, защото комерсиалното сдружение – адресат на кашоните с банани, има сходни хранилища и в  София, Варна и Пловдив.

От полицията оповестиха, че по първични данни чистотата на открития кокаин е извънредно висока. Старши комисар Калоянов уточни, че наркотично вещество е най-голямото арестувано от ОД на МВР-Бургас от началото на годината. „ Наркотичното вещество е било ситуирано в кашоните с банани в пакети. Всеки от пакетите е с тегло 2,5 кг. Разположено е по този начин, че при отваряне на пръв взор да се виждат плодовете. Покрито е със характерно фолио от метал, най-вероятно за отбягване на инспекции през рентген ”, съобщи старши комисар Калоян Калоянов – шеф на ОД на МВР-Бургас.

Наркотикът е бил открит в събота от служащ в склада, който е алармирал в полицията. До този миг няма задържани. Разследващите откриват кои са тъкмо лицата, организирали трафика на дрогата и приемането й на българска територия. Проучва се пътят на пратката с банани, която е била доставена от 32 ферми в Еквадор.

Кашоните с кокаина са престояли в складовата база в Бургас повече от две седмици. След като са били разтоварени от кораба, част от стоката е била реекспортирана за Румъния, разкриха проверяващите. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР