Когато през 1898 г. Мария и Пиер Кюри откриват химичния

...
Когато през 1898 г. Мария и Пиер Кюри откриват химичния
Коментари Харесай

Невероятната история на сияйните момичета

Когато през 1898 година Мария и Пиер Кюри откриват химичния детайл радий, работят свободно с огромни количества от него. Първоначално нямат ни най-малка визия, че в бъдеще той ще е една от аргументите за тяхната гибел.

Едно от свойствата на този радиоактивен метал е, че свети в тъмното. Най-различни производства незабавно се възползват от това и стартират да го прибавят в пасти за зъби, лакове за нокти, козметика за лице, ключове на лампи, фенери, компаси, номерата на улиците, звънци на домове... Разработват и радиева вода, за която и лекари считат, че е доста здравословна, използва се даже от спортисти.

Компанията United States Radium Corporation (USRC) създава специфична багра с радий, наречена Undark, и стартира да я популяризира в печатните издания, с цел да обезпечи разпространяването ѝ.



През 20-те години на ХХ век USRC построява заводи в три американски щата – Илинойс, Кънектикът и Ню Джърси. Там се произвеждат красиви часовници с луминисцентни циферблати. Момичетата, които работят във фабриката, ежедневно потапят четките си в контейнерчета с радий, а след това усърдно го нанасят по цифрите и стрелките. Това им носи прозвището " Радиевите девойки ".



Само преди 100 години тази работа е изглеждала безвредна и даже занимателна. Съществуването на такава специалност през днешния ден е невероятно.

     И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР