Когато ни е скучно, сме сънливи, защото мозъчна зона, свързана

...
Когато ни е скучно, сме сънливи, защото мозъчна зона, свързана
Коментари Харесай

Откриха защо ставаме сънливи, когато ни е скучно

Когато ни е скучно, сме сънливи , тъй като мозъчна зона, обвързвана с мотивацията и удоволствието, командва също заспиването, сочат резултатите от проучване, представени от Лайф.

Учени от университетите в Цукуба , Япония , и Фудан , Китай , разкрили ролята на мозъчна зона, известна като прилежащо ядро, за заспиването. Отдавна е известно, че действието на клетките ѝ обезпечава чувството за наслаждение и играе роля за мотивацията. Ако не са налице задоволство и мотивация, прилежащото ядро се задейства и изпраща сигнали в " центъра на съня " в мозъка.

Биолозите задействали неврони на прилежащото ядро чрез способи на оптогенетиката . За задачата в невроните авансово били вкарани протеини, които реагират при облъчването им със светлина с избрана дължина на вълната.

Лабораторни мишки заспали, откакто във въпросните им мозъчни зони били задействани редица неврони. По записаната след оптогеничното влияние електрическа интензивност на мозъците им положението им не се различавало от нормален бавновълнов сън, който се следи след заспиване.

И назад, мотивиращите организма тласъци отслабват интензивността на клетките на прилежащото ядро и желанието за сън.

Освен това молекулярно-биологичният разбор на клетките на прилежащото ядро посочил, че на повърхността им са експресирани повече аденозин А2А рецептори. Аденозин се образува вследствие на вътреклетъчни реакции , свързани с разход на сила.

Повишаването на концентрацията му свидетелства, че на организма е необходим отдих. Затова при активиране на аденозин А2А рецептори се усеща унесеност. Кофеинът блокира действието им и по тази причина желанието за сън отслабва.

Оказва се, че активирането на прилежащото ядро при липса на приятни тласъци и мотивация да се прави нещо води до обособяване на аденозин. Клетки с аденозин А2А рецептори на повърхността си го " усещат ", изпращат сигнали в други, отговарящи за съня мозъчни зони и способстват за заспиване.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР