Над 20 европейски държави се готвят да разкрият планове за

...
Над 20 европейски държави се готвят да разкрият планове за
Коментари Харесай

ЕКСКЛУЗИВНО!: Над 20 европейски държави обявиха планове за създаване на отбранителна система за 4,3 млрд. долара

Над 20 европейски страни се готвят да разкрият проекти за отбранителна система за противовъздушна и противоракетна защита от вида на „ Железния купол “ на стойност 4,3 милиарда $, заяви министър-председателят на Полша.

Доналд Туск съобщи пред полския ефирен оператор AVN, че предлагането, което включва съдействието на 21 страни, ще бъде показано на Европейския съвет до няколко дни, съгласно Kyiv Post.

Инициативата „ Европейски небесен щит “ (ESSI) е замислена като средство за взаимно закупуване на наземни оперативно съвместими системи за противовъздушна защита.

 

ЕКСКЛУЗИВНО!: Над 20 европейски страни оповестиха проекти за основаване на отбранителна система за 4,3 милиарда $ 23.05.24 13:24 Радев отсече: Република Северна Македония би трябвало да покаже, че в действителност желае да е част от Обединена Европа 23.05.24 13:22 Сръбският вицепремиер е бил изнудван от немския външен министър по въпроса за Сребреница 23.05.24 13:12 Министерство на външните работи сподели в какъв брой секции ще се гласоподава в чужбина 23.05.24 12:55 Скандално! Ще теглим заем от американска банка за скъпи американски реактори, а платените към този момент съветски подаряваме на Украйна 23.05.24 12:50

 

„ Неотдавнашното нахлуване против Израел сподели какъв брой значими са тези системи. Няма причина Европа да не разполага със собствен щит за противоракетна защита “, съобщи Туск, съгласно The Telegraph.
„ Необходимо е да се сътвори „ Железен купол “ против ракети и безпилотни самолети “, добави той.

В не изключително деликатна отпратка към Русия Туск сподели също, че не е нужно доста въображение, с цел да се разбере от кое място може да пристигна евентуална офанзива против Европа, заяви Telegraph.
Израелската система „ Железен купол “ от дълго време се счита за една от най-модерните системи за противовъздушна защита в света, която пази небето на страната от ракети и други снаряди.

През април Иран изстреля към Израел бараж от ракети и дронове, които израелската противовъздушна защита съвсем изцяло смъкна благодарение на силите на Съединени американски щати и Обединеното кралство.
Макар че директна офанзива на Русия против НАТО в Европа не се счита за непосредствена възможност, доста страни – изключително тези, които граничат с Русия – са надълбоко разтревожени. Много от тях също по този начин усилват разноските си за защита по способи, които бяха немислими преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

За първи път концепцията за ESSI беше препоръчана от немския канцлер Олаф Шолц през 2022 година, малко откакто Русия стартира да обстрелва с ракети гражданската инфраструктура на Украйна.

Оттогава тя се управлява от Германия.

През юли предходната година Австрия и Швейцария – и двете обичайно неутрални страни – се причислиха към самодейността, а от февруари тази година броят на страните набъбна до 21, като в нея се включиха Турция и Гърция.

Германският институт за интернационалните връзки и сигурност (SWP) показа в отчет от предходната година някои от системите, които немското държавно управление се стреми да закупи или попълни в границите на ESSI.

Те включваха създадените в Съединени американски щати Patriots, IRIS-T SLM – система с дребен и междинен обхват на деяние, способна да насочва безпилотни самолети, самолети и крилати ракети – и системата с огромен обхват на деяние Arrow, употребена в Израел.
SWP също по този начин съобщи, че въпреки да счита за малко евентуално съветско нахлуване против страни от НАТО в близко бъдеще, „ подобряването на противовъздушната и противоракетната защита в Европа би могло да ограничи насилствената мощ на Русия по отношение на НАТО и по този метод да укрепи сплотеността на алианса “.

Въпреки поддръжката на Туск за ESSI, тя се сблъска с провокации от страна на полския президент Анджей Дуда, който се опълчи на присъединението към нея с претекста, че страната към този момент има свои лични съглашения за взаимна противовъздушна защита със Съединени американски щати и Обединеното кралство.

 

Източник – Business Insider/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР