Когато Европейският съюз e дискутирал забраната за руския петрол, на

...
Когато Европейският съюз e дискутирал забраната за руския петрол, на
Коментари Харесай

Орбан е отказал помощта на ЕС, предпочел е петрола на Путин

Когато Европейският съюз e дискутирал възбраната за съветския нефт, на Унгария са били препоръчани заместващи доставки, които биха подсигурили енергийната сигурност на Будапеща и биха посочили на Москва обединен фронт за войната в Украйна, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Вместо това министър председателят Виктор Орбан е решил, че избира да продължи да получава по-евтин нефт през съветския водопровод до Унгария, като употребява правото си на несъгласие, с цел да завоюва освобождение от ембаргото и провокира обвинявания в изнудване от страните от Европейски Съюз, съгласно източници на Bloomberg. Държавите от Европейски Съюз бяха толкоз решени да запазят единството си и да оттеглен Орбан надалеч от Русия, че даже бяха подготвени да платят цената за прехода на Унгария от съветския нефт. Променливите претенции и твърдата тактичност на Орбан озадачиха и възмутиха другите страни, като някои предизвестиха, че това може да докара до последствия за Унгария, споделиха източниците.

Орбан също по този начин съумя в последния миг да се пребори патриарх Кирил, покровител на войната на президента Владимир Путин, който оглавява Руската православна черква, да бъде отстранен от оферти лист на Европейски Съюз на глобени лица, споделиха източниците. Непримиримостта на Унгария може да е унищожила всяка останала благосклонност у останалите 26 членки на Европейски Съюз и е оставила Орбан по-изолиран от всеки път, сподели един посланик, който изиска да не бъде разпознат.

Унгария внася към 9 милиона тона съветски нефт всяка година през тръбопровода " Дружба " и ѝ беше препоръчано решение, което би задоволило потребностите ѝ посредством доставки от Хърватия, сподели един от източниците на Bloomberg. Рафинерия в Риека, Хърватия, която има потенциал от 11,4 милиона тона годишно, може да доставя на Унгария към 8 милиона тона годишно и може да усили потенциала си с дребни интервенции в инфраструктурата до 15 милиона тона за няколко седмици, сподели той. Нов водопровод от рафинерия в Сисак, също в Хърватия, може да бъде приключен за по-малко от пет години и да усили общия потенциал до 20 милиона тона, помагайки на Унгария, Словакия и Чешката република с техните доставки. Морският недопечен нефт щеше да се доставя от другаде по света.

Унгария сподели по-рано, че цената на новия водопровод ще бъде 220 милиона евро и че ще ѝ трябват още 550 милиона евро за главен ремонт на рафинериите. Европейски Съюз уточни, че са налични вложения в размер на до 2 милиарда евро, с цел да се подсигуряват доставките на нефт на народи, които най-вече разчитат на Русия, което допуска, че тези разноски могат да бъдат покрити. Вместо да преследва предлагането за нефт от Хърватия, Орбан настоя за освобождение, което ще разреши на Унгария да продължи да получава по-евтина сила от Москва. Продължаващият достъп до съветски нефт се преглежда като решителен за Унгария, където Орбан ограничи цените на горивата - на едно от най-ниските равнища в Европа - и поддържа разточителни помощи за сметките за комунални услуги.

Санкционно оръжие

Унгария оспори концепцията, че от Хърватия биха могли да потекат задоволителни количества нефт, с цел да задоволи своите енергийни потребности без разширението на тръбопровода, свързващ двете страни. Будапеща също по този начин съобщи, че цената няма да бъде конкурентна с съветския недопечен нефт, който сега купува с отстъпка. След завръщането си на власт през 2010 година Орбан разви най-близките връзки с Путин от всеки различен водач на Европейски Съюз по време на невиждана вълна на консолидация на властта, при която унгарският водач разшири въздействието си върху съдилищата, медиите, бизнеса, културата и образованието.

Европейски Съюз утвърди новите наказания в четвъртък, които ще забранят съветския морски нефт до началото на идната година - само че не и вноса по тръбопроводите - като на процедура ще съкратят 90% от вноса на съветски недопечен нефт. Компромисното съглашение стана допустимо, едвам откакто получи благословията на Орбан на среща на водачите на Европейски Съюз предишния понеделник. В текста на глобите, контрактувани от държавите-членки, излиза наяве, че изключението за Унгария за съветския нефт ще остане в действие, до момента в който водачите на Европейски Съюз – в това число Орбан – не кажат друго. В спомагателна отстъпка на Орбан, на Унгария също ще бъде позволено да доставя съветски нефт от всяка точка на света, в случай че доставките ѝ по тръбопровода бъдат прекратени.

Религиозни учредения

Намесата на Унгария да отстрани патриарх Кирил от оферти лист със наказания озадачи някои в Европейски Съюз. Макар Унгария да повдига въпроса и преди, Орбан не го загатна пред водачите на Европейски Съюз по-рано през седмицата, когато беше реализирано политическо съглашение по пакета наказания. Дипломатите не могат да схванат тъкмо за какво Орбан е бил толкоз решен да не глоби Кирил, макар че формалното пояснение на Будапеща го свежда до предпочитание да държи религията отвън политиката. Двама от източниците на Bloomberg допуснаха, че методът на Орбан се управлява от комбинация от грижа единствено за националните ползи на Унгария и предпочитание за поддържане на топли връзки с Русия.

Дипломатическите бележки, видени от Bloomberg, демонстрират, че пратениците са сметнали, че нямат различен избор, с изключение на да одобряват настояването, с цел да дадат зелена светлина за възбраната на петрола. Един западноевропейски дипломат сподели на сътрудници, че Унгария е изгубила доверие след повторното отваряне на съглашение, към този момент контрактувано от водачите на блока, до момента в който различен означи, че ще има последици от решението на Будапеща да блокира санкционирането на Кирил. Германия, Италия и Испания бяха измежду страните членки, които показаха недоволството си. Гърция, една от страните от Европейски Съюз, където православната религия е най-силна, означи по време на една от срещите, че е за санкциониране на съветския патриарх.

Дори връзките на Унгария с най-близкия ѝ съдружник в Европейски Съюз, Полша, от ден на ден се разпадат поради доста другите подходи на двете народи към Русия. Унгария също е забъркана в обособен спор с Европейски Съюз по отношение на оттегляне от демократични полезности и опасенията за корупция, като Брюксел блокира до 7 милиарда евро от фонда на блока за възобновяване от пандемия, което оказа помощ за близки до рекордните ниските равнища на форинта. Орбан ще се нуждае от доста съдружници, с цел да отблокира това значимо финансиране. Будапеща също е поискала да може да продава съветски нефт, който рафинира, и се опита да се измъкне от ограничения, които ще забранят на страните да реекспортират тръбопроводния нефт, който внасят, споделиха източниците. Това искане беше отхвърлено от водачите на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР