Вбълбукащите свръхкиселинни горещи извори на националния парк Йелоустоун живее странна

...
Вбълбукащите свръхкиселинни горещи извори на националния парк Йелоустоун живее странна
Коментари Харесай

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Вбълбукащите свръхкиселинни горещи извори на националния парк Йелоустоун живее странна тайфа вируси с античен генезис. Тъй като термофилите - организми, които се развиват при изгарящи горещи температури - са надълбоко вкоренени в еволюционното " дърво на живота ", може би даже е допустимо да научим за произхода на живота, като учим тези микроскопични чудаци. 

(Във видеото: Пиърс Броснан отива на съд откакто е нарушил разпоредбите в естествен парк)

Ако има живот, има огромна възможност да откриете и вируси, които не могат да се възпроизвеждат без гостоприемник. Това остава правилно и в суровата среда на геотермалните извори на Йелоустоун, където най-разпространената форма на живот е клас едноклетъчни червени водорасли - Cyanidiophyceae.

Giant viruses found in Yellowstone’s hot springs are 1.5 billion years old: Researchers found old giant viruses in Yellowstone's hot springs. These viruses reveal early Earth's conditions and their role in evolution.
— Earth.com (@EarthDotCom)
В ново изследване екип от учени изследва проби от Лимонадената вада в Националния парк Йелоустоун, с цел да разбере по-добре взаимоотношенията сред Cyanidiophyceae и локалните вируси. 

Сред трите прилежащи местообитания - поточето, вътрешността на скалите и почвата - те откриват неповторими сбирки от вируси, като най-доминиращи са гигантските вируси (Megaviricetes).

" Основният извод от нашето проучване е, че макар че другите местообитания в горещите извори могат да бъдат прилежащи (на сантиметри едно от друго) и образно доминирани от Cyanidiophyceae, на тези места съществуват голям брой, различаващи се класове вируси, които постоянно са характерни за местообитанието ", пишат създателите на проучването.

" Megaviricetes е преобладаващият клас в Lemonade Creek, което допуска, че те могат да заразяват и да въздействат върху динамичността на популациите на алените водорасли ", прибавят те. 

Водораслите Cyanidiophyceae в геотермалните залежи са се появили преди най-малко 1,5 милиарда години, тъй че е евентуално вирусите да са се появили почти по същото време и да ги съпровождат. Животът на Земята е еволюирал преди повече от 3,8 милиарда години, само че появяването на тази връзка сред вирус и гостоприемник е към момента относително ранна в еволюционната история на нашата планета. В последна сметка многоклетъчните животни се появяват едвам преди към 600 милиона години.

Ancient giant viruses discovered in Yellowstone's Hot Springs via
— Rawhide2024 (@rawhide2024)
Разглеждайки гените на вирусите, откривателите са съумели да видят по какъв начин те са се приспособили към термофилния живот. 

Техните протеини демонстрират, че вирусите принадлежат към извънредно остаряла линия, която доста рано е развила топлолюбивата дарба. Това допуска, че вирусите не са се преместили в горещите извори, откакто са прекарали по-голямата част от съществуването си в по-хладна среда; вирусите са опитни жители на изворите, които процъфтяват тук от доста, доста дълго време. 

Интересно е, че някои от вирусите са свързани с други термофилни вируси, които живеят надълбоко в океана към хидротермалните извори. Хидротермалните извори съдържат идеалните условия и чорба от основни молекули, които имат капацитета да разрешат основаването на живот от неорганични химикали, по тази причина се счита, че термофилните микроби в морските дълбини може да са били измежду първите форми на живот на Земята.

Технически вирусите не са живи, само че те играят значима роля в доста биологични процеси и оказват голямо въздействие върху еволюционното дърво на живота, най-много във връзка с латералния трансфер на гени. По този метод е допустимо вирусите от горещите извори в Йелоустоун - относително близки родственици на вирусите, които се задържат към хидротермалните извори - да дават скъпа информация за най-ранния живот на Земята.

Изследването е оповестено в списание Communications Biology.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР