СподелиВ изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на

...
СподелиВ изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на
Коментари Харесай

44 висши училища няма да отворят днес в знак на протест

Сподели
В осъществяване на решението на Общото заседание на Съвета на ректорите от 17 май, ръководителите на 44 висши учебни заведения и университети оповестиха 20 май за ден, в който за първи път от доста години университетските институции няма да отворят порти, с изключение за действия с наложителен темперамент.

Обявеният обаче през миналата седмица митинг на 20 май от 11:00 ч. пред Министерството на финансите няма да се състои, оповестиха от Синдиката „ Висше обучение и просвета “ към КНСБ и от Синдиката „ Висше обучение “ към КТ „ Подкрепа “, на брифинг в Министерския съвет.

В позицията от 17 май на Съвета на ректорите се споделяше, че „ това не е митинг за заплати, а митинг против потъпкването и слагането в ъгъла на значимостта на образованието и науката “. „ Разглеждаме обещаните 39 млн. лв. за индексиране на трудовите хонорари на университетския състав и 12% нарастване на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, само че незадоволителна стъпка в вярната посока. Това са пари, които са планувани за висшето обучение още в края на предходната година и е необяснимо тяхното закъснение до степен, да се постанова да ги пожелаваме по подобен метод “, се посочваше в документа.

В понеделник, 20 май, в 44 висши учебни заведения и университети няма да има образователни занятия и няма административно да се обслужват студенти, само че във висшите учебни заведения ще се извършват тези действия, които са неотложни и не могат да бъдат анулирани, сподели за Българска телеграфна агенция и БНР проф. доктор Миглена Темелкова – ръководител на Съвета на ректорите, вечерта на 17 май, на церемонията за връчването на премиите за просвета „ Питагор “. Тя е ректор на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, и изясни тогава какви са тези неотложни действия в университетите. Проф. Темелкова посочи, че това са действия, които са свързани с научни журита, с държавни изпити и с други изпити, с журита за развиване на университетския състав и с клинични действия в медицинските университети.

Сред тези 44 висши учебни заведения, които ще са затворени, ще има и частни университети, посочи за Българска телеграфна агенция проф. Миглена Темелкова. Тя заяви, че всеки университет на уеб страницата си ще разгласява информация за това какво ще се случва на 20 май и какви неотложни действия ще могат да бъдат реализирани. Нека студентите ревизират на уеб страницата на своя университет, с цел да знаят дали ще имат занятия на 20 май, предложи на младежите ръководителят на Съвета на ректорите. „ Ако студентите от някои от медицинските университети имат клинично упражнение, което е обвързвано с развой, който не може да бъде отсрочен за друго време, те няма по какъв начин да не влязат в това клинично занимание “, сподели проф. Темелкова.

Тя съобщи за Българска телеграфна агенция и БНР, че „ митингът на Съвета на ректорите не е обвързван толкоз с финансовите хонорари на работещите във висшето обучение и това е една част от него. „ Протестът ни цели да заостри вниманието на политиците към проблемите на висшето обучение, които се натрупат година след година и в последните три години ескалираха “, разяснява проф. Темелкова.

Според нея „ няма поредна, няма целенасочена политика в региона на висшето обучение и това е акцентът на този митинг “. Време е политиците да се обединят по тематиките за развиването на висшето обучение, акцентира ръководителят на Съвета на ректорите и посочи, че ректорите на университетите „ ще желаят съответни дейности от политиците след изборите “.

На 17 май се състоя и брифинг в Министерския съвет, на който служебният министър председател Димитър Главчев заяви, че е реализирана договореност още 40,7 млн. лв. да бъдат отпуснати за висшето обучение, след среща с представители на синдикатите. Това е реализирано вследствие на диалози сред вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, с министъра на образованието проф. Цоков и с представители на синдикатите, посочи тогава служебният министър председател. Главчев посочи, че средствата ще бъде обезпечени за сметка на други разноски.

„ Малко над 80 млн. лева ще получат до дни държавните висши учебни заведения за нарастване на възнагражденията на университетския и неакадемичния състав от 1 януари и за повдигане на стипендиите на докторантите във всички университети, в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия (ССА) и научните институти към здравното министерство от 1 април. За отпущането на средствата Министерският съвет одобри две постановления, като срокът за осъществяването им е 20 и 23 май “, обявиха от ВОН-КНСБ. И означиха, че „ бързото и сполучливо осъществяване на договарянията докара до анулация на оповестения за понеделник, 20 май, митинг. ВОН-КНСБ обаче остава в протестна подготвеност до 30 юни, когато би трябвало да бъде реализирано цялостното осъществяване на всички реализирани договорености “.

„ Първото разпореждане на Министерския съвет (МС) е за към този момент наличните в бюджета 39 млн. лева Те бяха извоювани от ВОН и КНСБ през декември предходната година сред двете му четения в Народното събрание, защото импортираният от държавното управление проектобюджет не предвиждаше такава сума. Въпреки това досега средствата не бяха отпуснати. Още в понеделник парите ще са по сметките на държавните университети. С тях със задна дата от 1 януари началната съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения – помощник, се подвига от 1810 лева на 2100 лева “, оповестяват от ВОН-КНСБ.

И прецизират, че второто разпореждане на Министерски съвет е за контрактуваните на 17 май със служебния кабинет нови 40,7 млн. „ При към този момент начална заплата на помощник от 2100 лева, 7 млн. лева от общата сума се заделят за опазване на актуалните съотношения на възнагражденията сред обособените университетски длъжности, като със задна дата от 1 януари те се усилват с по 290 лева Пак от началото на тази година заплатите на неакадемичните чиновници в университетите се усилват с 200 лева, като за задачата са планувани 26 млн. лева Останалите 7,4 млн. лева са за повдигане на стипендиите на докторантите от 1 април. Те се разпределят по следния метод – за МОН: висшите учебни заведения – 6,9 млн. лева.; за Българска академия на науките: 409 000 лева.; за Министерство на околната среда и водите – Национален институт по метеорология и хидрология: 25 200 лева.; за Министерство на земеделието и храните – ССА: 29 000 лева.; за Министерство на здравеопазването: 48 600 лева, осведомят от ВОН-КНСБ.

Според синдиката, „ общо 184 млн. лева са нужни за повишение на заплатите, с цел да се извърши ЗВО, влезнал в действие от 1 април 2024 година за държавните висши учебни заведения, Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология, ССА – за начална заплата на помощник от 2516 лева (както планува член 92/ЗВО); начална заплата на служба с висше обучение – 2013 лева (чл. 53/ЗВО); начална заплата на служба със приблизително обучение – 1610 лева За Национален институт по метеорология и хидрология съответно договарянията не престават за заплати и за статута, и за плана за активността, прецизират от ВОН-КНСБ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР