Китайските чипмейкъри прибягват до всевъзможни трикчета, за да избегнат санкции

...
Коментари Харесай

Китайски фирми забавят чиповете си, за да избегнат санкции


Китайските чипмейкъри прибягват до всевъзможни трикчета, с цел да избегнат наказания от Съединени американски щати
(снимка: Alibaba)

Въвеждането на нови експортни ограничавания против Китай от страна на Съединени американски щати принуди локалните разработчици да трансформират метода си към основаването на чипове. Сега те се пробват изкуствено да забавят своите чипове, с цел да не попаднат под глобите на Вашингтон и да не споделят ориста на HiSilicon, която създаде чипове за Huawei и загуби забележителна част от клиентите си под натиска на Съединени американски щати.

Alibaba, започващата компания Biren Technology и други китайски производители на чипове, които са похарчили милиони долари за разработка на съвременни процесори и ускорители (включително свързани с AI) за суперкомпютри и центрове за данни, в този момент са принудени да забавят чиповете си. Това ще им разреши да продължат да употребяват услугите на тайванския производител на чипове по контракт TSMC, отбелязва Файненшъл Таймс.

По-рано TSMC спря производството на 7-нм чипове за изчислителните ускорители Biren BR100, опасявайки се, че те са обект на експортни ограничавания в Съединени американски щати. Факт е, че TSMC, както всяка друга фабрика за полупроводници, е мъчно да оцени тъкмо изчислителните благоприятни условия на избрани чипове. Затова тя приканва китайските клиенти сами да дефинират параметрите на своите чипове и да подписват заявления за отговорност за предоставените данни.
още по темата
В случая с Biren, виновността за преустановяване на производството на чиповете от TSMC е и на самите разработчици, които популяризираха намерено опциите на своите артикули.

Според китайски специалисти, мъчно е да се дефинира дали избран чип попада под рестриктивните мерки на Съединени американски щати. Това зависи от скоростта на в двете посоки предаване, а обясненията в документите по тази точка не са ясни. За чиповете под наказания от Съединени американски щати този индикатор не би трябвало да надвишава 600 GB/s.

Ако Biren по-рано заявяваше скорост на трансфер на данни от 640 GB/s за ускорителя BR100, в този момент изчисленията на Bernstein демонстрират скорост 576 GB/s. Според чиновник на Biren, поискал да остане неизвестен, компанията е почнала да трансформира дизайна на чиповете, с цел да ги забави с вярата, че TSMC ще се съгласи да ги създава.

Дилън Пател, основен анализатор в SemiAnalysis, който пръв видя смяната в спецификацията на чипа Biren, разработчиците се пробват да забавят чипа, като изключват част от него. Той изрази подозрение, че сходен трик ще бъде утвърден от американските регулатори, защото дизайнът на чипа не се трансформира и няма гаранции, че той няма да бъде пуснат на цялостен потенциал в бъдеще.

Според източници на Файненшъл Таймс, разработчиците от подразделението T-Head на Alibaba също обмислят способи да модифицират своя нов 5-нм AI процесор, с цел да избегнат рестриктивните мерки на Съединени американски щати. Помолен за коментар, представител на T-Head споделя: „ Основните артикули на T-Head са единствено за лична приложимост на Alibaba Group и дават отговор на всички използвани разпореждания “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР