Tехнологиите се развиват с по-бързи темпове от всякога, a 2024

...
Tехнологиите се развиват с по-бързи темпове от всякога, a 2024
Коментари Харесай

Какво следва в света на IT иновациите?

Tехнологиите се развиват с по-бързи темпове от всеки път, a 2024 към този момент се откри като следващата вълнуваща година за IT нововъведенията. Дигиталните новости в никакъв случай не свършват, а революционните трендове в технологиите ще продължат да оформят света към нас. са, че сред 2023 и 2024 година ИТ вложенията в международен мащаб ще се усилят с осем % и ще доближат почти пет трилиона $.

Организациите по света не стопират да влагат в нови технологии, с цел да подтикват бизнеса и цифровата промяна. Най-голям размер вложения получават точно IT услугите, защото са в основата на разнообразни бизнес функционалности. И това е наклонност, която се чака да се резервира в дълготраен проект.

най-голямата просветителна институция у нас, следи от близко света на нововъведенията и се старае, в синхрон с тях, постоянно да дава настоящи и на практика образования, които дават отговор на търсенията на пазара на труда.

Затова през днешния ден дружно ще проследим динамичното развиване на технологиите и какво можем да чакаме отсега нататък:

Изкуственият разсъдък ще продължи да се развива

Изкуственият разсъдък (AI) продължава да се развива доста, променяйки промишленостите и метода, по който взаимодействаме с технологиите.
Възможностите за приложение на AI се уголемяват от автоматизацията на процеси до създаването на системи, способни на комплицирано решение на проблеми и превеждане на езици, което открива нови вероятности за нововъведения във всяка сфера на живота.

Според световният стопански резултат, който AI ще обезпечи до 2030 година, ще бъде 15,7 трилиона $. Това ще бъде резултат от увеличената работливост, персонализирани услуги и усъвършенствани логаритми, които могат да проучват данни в мащаб, неосъществим за човешкия мозък.

В средата на май месец ChatGPT разгласи новия си модел – GPT-4o, който работи както с текст, по този начин и с аудио и видео. Тази иновация разрешава на AI също да разпознава страсти посредством образни изражения и да реагира на звукови тласъци със скорост, сравнима с тази на човешката реакция по време на диалог.

Новият модел предлага усъвършенствания в мултиезичната обработка и е наличен за разработчици посредством API, което дава опция за основаване на нови приложения с потребление на напреднал AI.

Квантови компютри

По данни на пазарът на квантови компютри евентуално ще има максимален принос към пазара на квантови технологии, така
като оптимистичните прогнози сочат, че приходите могат да доближат 93 милиарда $ до 2040 година.
Квантовите компютри могат да правят голям брой калкулации по едно и също време, като употребяват съставни елементи на квантовата физика.

Сред първите вложители в квантовата технология са банките и финансовите услуги, които я употребяват за разкриване на измами, ръководство на риска и други приложения. Очаква се тази технология да бъде приложена в доста изчислително интензивни области, в това число откриването на медикаменти, секвенирането на генома и комплицирани действия, като да вземем за пример управление на транспортния поток в огромни градове и преструване на лекарствени молекули и материали.

Киберсигурността е все по-важна

Прогнозите на Cybersecurity Ventures са, че киберпрестъпленията ще костват на света 9,5 трилиона $ през 2024 година и ще доближат 10,5 трилиона $ до 2025 година.

Според 72,7% от всички организации са станали жертва на кибер офанзива през 2023 година. Всички тези статистики акцентират все по-важната роля на киберсигурността.

Благодарение на изкуствения разсъдък и машинното образование доста компании към този момент реагират на киберзаплахите в действително време. Но в това време към този момент са налични онлайн и AI принадлежности с отворен код, които улесняват хакерските атаки даже от неопитни хакери.

При тази нараснала досегаемост промишлеността за киберсигурност и корпоративните ИТ екипи са изправени пред нови обилни опасности и благоприятни условия.

Компаниите стартират да дават приоритет на образованието на своя IT личен състав в региона на системите с изкуствен интелект и на внедряването на програмен продукт за киберсигурност, основан на изкуствен интелект, с цел да основат нападателна отбрана.

Зелени и устойчиви технологии

Със усилването на опасенията, свързани с изменението на климата, зелените технологии набират все по-голяма скорост, което се дължи както на потребителското търсене, по този начин и на регулаторния напън.
Зелените технологии се отнасят до такива, които се смятат за екологично съобразни във връзка с индустриалния развой или веригата за доставки. Тяхната цел е да опазват природата, да поправят вредите, породени на околната среда в предишното, и да се запазят естествените запаси на Земята.

Зелените технологии се трансфораха и в процъфтяваща промишленост, която притегли големи количества капиталов капитал. Според отчет на се чака световният пазар на зелени технологии да нарасне от 28,6 милиарда щатски $ през 2024 година до 134,9 милиарда щатски $ през 2030 година.

Според същия отчет интернетът на нещата (IoT) оказва доста въздействие върху пазара на екологични технологии. Интернетът на нещата съставлява мрежа от физически обекти с вградени електронни устройства, които могат да обменят данни без намесата на индивида. IoT се трансформира в жизнеспособна технология за решения в региона на екологичната резистентност заради способността си да предлага успеваемост, досегаемост и наблюдаване и надзор на изискванията на околната среда в действително време.
В подтекста на зелените технологии и устойчивото развиване IoT се употребява в разнообразни приложения, като да вземем за пример интелигентни мрежи за усъвършенстване на разпределението на електрическа енергия, наблюдаване на положението на почвата в селското стопанство и поощряване на устойчиви аграрни практики. Сегментът на IoT държи преобладаващ пазарен дял на пазара на зелени технологии и резистентност, а способността му да усъвършенства успеваемостта на ресурсите и мониторинга на околната среда го дефинира като основен състезател в стимулирането на растежа на пазара.
Едно е несъмнено – можем да чакаме още доста софтуерни нововъведения, които освен усъвършенстват нашето всекидневие, само че и оказват помощ за основаването на по-устойчиво бъдеще. И защото бъдещето е софтуерно, IT услугите ще продължат да са в основата на редица бизнеси. Това е сигурен фактор, че развиването им няма да спре, а опциите, които оферират, занапред ще се уголемяват.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР