Миналата година учените откриха комета, наречена C/2023 A3, която трябва

...
Миналата година учените откриха комета, наречена C/2023 A3, която трябва
Коментари Харесай

Комета, приближаваща Земята, ще стане по-ярка от звездите СНИМКИ

Миналата година учените откриха комета, наречена C/2023 A3, която би трябвало да лети покрай Земята тази есен. Често кометите не могат да се видят в нощното небе без особено съоръжение, само че се допуска, че в този случай ще бъде допустимо кометата да се следи с просто око.

Учените считат, че в края на лятото ще стане ясно дали през есента ще може да се види с просто око кометата C/2023 A3, която би трябвало да стане доста ярка. Може да стане ярка като Венера и по този метод да бъде сравнима по бляскавост с някои от най-ярките звезди. Или може би ще бъде още по-ярка, пише Space.
Когато кометата C/2023 A3 беше открита за първи път, тя беше надалеч оттатък орбитата на Юпитер, на разстояние от към 1 милиард километра от Слънцето. Но на 27 септември тази година ще се приближи до Слънцето на разстояние почти 58 милиона км. А на 12 октомври кометата ще прелети около Земята на разстояние 71 милиона км. Това значи, че кометата може да е от втора или даже първа големина и може да има ясно забележима опашка.  кометата C/2023 A3 Снимка на кометата C/2023 A3, направена от астрономи от плана Virtual Telescope на 5 май 2024 г. Снимка: Виртуален телескоп
Според астрономите кометата C/2023 A3 е почнала придвижването си към Слънцето от облака на Оорт, т.е. сферичната обвивка на Слънчевата система, цялостна с ледени тела. Освен това това е първото пътешестване на комета до Слънцето. Ядрата на кометите от облака на Оорт стартират да се изпаряват под въздействието на слънчевата топлота надалеч от нашата звезда, което провокира кратковременно увеличение на яркостта на кометите. Но когато тези комети се доближават до Слънцето, тяхната бляскавост понижава и даже те стават едвам забележими. Това се случва с множеството от тези комети, само че не с всички.
 кометата C/2023 A3 Снимка на кометата C/2023 A3, направена на 26 април 2024 г. Снимка: space.com
Ако кометата C/2023 A3 към момента е задоволително ярка в края на лятото, учените чакат, че тя може да стане доста ослепителен обект в нощното небе тази есен. Но също по този начин има късмет кометата ненадейно да стартира да става по-тъмна, което значи, че няма да има светлинно шоу в небето.

Тоест, няма гаранция, че C/2023 A3 може да се види с просто око. В предишното около Земята са прекосявали комети, които са обещавали ослепително светлинно шоу, само че не са оправдавали упованията. Имаше и комети, които, в противен случай, не трябваше да стават доста ярки, само че в последна сметка станаха такива.
 Кометата C/2022 A3 Илюстрация на Слънчевата система, показваща позицията на кометата C/2023 A3 към 21 май 2024 г. Снимка: Space.com
Учените споделят, че има феномен, който може да докара до положително наблюдаване на кометата C/2022 E3 тази есен. Намирайки се сред Слънцето и Земята, може да възникне събитие като разпръскване на слънчевата светлина. Ако от ядрото на кометата излиза доста прахуляк, той разсейва слънчевата светлина, което води до внезапно увеличение на яркостта на обекта. Астрономите към този момент имат няколко образеца за такива събития, когато кометите са били ясно забележими с просто око.

Учените не губят вяра, че кометата C/2023 A3 ще стане в действителност доста ярка и ще има ясно забележима опашка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР