България развива здравеопазването с акцент върху цифровизацията и новите технологии.

...
България развива здравеопазването с акцент върху цифровизацията и новите технологии.
Коментари Харесай

AI в аптеките: как се автоматизира фармацевтичната индустрия в България

България развива опазването на здравето с акцент върху цифровизацията и новите технологии. Това се потвърждава да вземем за пример от Стратегията за електронно опазване на здравето за 2021–2030 година Тя има за цел да усъвършенства медицинските услуги благодарение на облачни технологии, изкуствен интелект, безжични мрежи (4G/5G) и високоскоростен интернет.

Фармацевтичният бранш в България също бележи мощен растеж: той към този момент съставлява 2.2% от Брутният вътрешен продукт на страната и генерира обилни данъчни доходи. Но тук има опция за по-нататъшен напредък.

Автоматизацията на процесите във фармацевтичната промишленост и въвеждането на нови технологии ще оказват помощ за доста повишение на успеваемостта и понижаване на разноските. Компаниите към този момент могат да употребяват системи за разбор и да ръководят мърчандайзинг благодарение на изкуствен интелект. Широкото потребление на сходни решения ще помогне на България да стане един от най-технологичните водачи в района.

Заедно с Мая Димитрова, управител „ Бизнес развиване “ в IT компания IBA Bulgaria, ще разберем в кои бизнес процеси на фармацевтичните компании автоматизацията ще донесе максимален стопански резултат.
Компютърно зрение ревизира излагането на стоките в аптеките
Автоматизацията оказва помощ на фирмите да подобрят качеството и надеждността на индустриалните процеси, да дават отговор на строги законови условия, да подобрят маркетинговите тактики и да персонализират рекламата. Нека да забележим по какъв начин работи това на процедура.

Мърчандайзингът в аптеките взема решение няколко бизнес задания: привличане на клиенти и стимулиране на продажбите на спомагателни артикули. Например, клиент купува капки за хрема и в това време купува хартиени кърпички, които „ инцидентно “ вижда на щанда. Ето за какво маркетолозите обръщат огромно внимание на асортимента и вярното излагане на артикули, с цел да усилят междинната сметка и надлежно да усилят продажбите в цялата аптечна верига.

Правилното излагане на стоките също по този начин предотвратява проблеми с доставчиците. В последна сметка витрината е на първо място място за предпазване на медицински произведения, където е належащо да се съблюдават верните условия за предпазване на медикаменти. Затова е значимо всеки артикул да е на мястото си. Общото усещане на клиентите за аптеката зависи от способената експозиция, защото бъркотията по рафтовете понижава доверието в нея, а затова и продажбите. 

Автоматизацията в аптеката оказва помощ за управление на излагането на стоките, подобряването му и увеличение на продажбите. Например, IT решението Goods Checker, основано на компютърно зрение, към този момент автоматизира контрола върху излагането на артикули в няколко страни.



Услугата оказва помощ на медицинските представители да ревизират сходството на стоките с планограмата, вярното местонахождение на етикетите с цени и POS материалите. Много е мъчно да се направи всичко това ръчно. Невнимание, разнообразни планограми във всяка аптека, сезонност и други фактори усложняват процеса на инспекция на излагането на стоките.

Затова при инспекция на излагането на стоките десетки медицински представители позволяват грешки в докладите на комерсиалните обекти. Мениджърите от своя страна не съумяват да обработят всички доклади в точния момент и да генерират разбори в нужните раздели. В резултат на всичко това до бюрата на ръководителите доближава неточна, непълна и неуместна информация. Това затруднява разбирането на действителната обстановка по рафтовете и обективната оценка на работата на чиновниците.

Въвеждането на компютърно зрение ще поправя тази обстановка. С приложението Goods Checker медицинските представители би трябвало единствено да създадат фотография на стоките и приложението ще обработи фотографията, като разпознава изчезналите или погрешно показани SKU и POS материали. След обработка на фотографията, приложението ще изпрати данните към BI системата в действително време.

Това значи, че ръководителите ще получават подробни разбори с значими KPI, като дял на марката на рафта и аргументите за неспазване на планограмата. Това оказва помощ да се избегнат out-of-stock обстановки и да се усъвършенства ръководството на асортимента. Ръководителите ще могат да вземат справедливи управнически решения въз основа на цялостни, настоящи и надеждни данни. Ето за какво опитът от внедряването на такива IT решения би трябвало да бъде интензивно употребен от българските фармацевтични компании.
Автоматизацията е нужна стъпка за възстановяване на фармацевтичната промишленост


Фармацевтичните компании в България би трябвало по-активно да внедряват автоматизация в своите бизнес процеси, защото автоматизацията е значима стъпка към повишение на успеваемостта, понижаване на разноските и възстановяване на качеството на услугите.

Според изследване на Statista, в което са взели участие повече от 2 хиляди ръководители от 16 страни, внедряването на IT решения усъвършенства успеваемостта на бизнеса. Например повече от 60% са декларирали, че през последните две години потреблението на изкуствен интелект, автоматизация и разбор е подобрило продуктивността и е нараснало облагите на техните компании.

Усъвършенстваните технологии като компютърно зрение и BI системи оказват помощ за възстановяване и ускорение на процесите, предотвратяват неточности и дават отговор на строгите регулаторни условия. През последните години внедряването на технологиите стана по-лесно и по-бързо с помощта на развиването на облачни решения и общоприети платформи, което доста понижава времето и разноските за тяхната интеграция.

Днес не можем без технологии, те покачват конкурентоспособността на бизнеса и укрепват позициите на България в автоматизацията на значими браншове на стопанската система.

*Съдържание от IBA Group
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР