ИСТОРИЧЕСКО! Българската православна църква стъпи в Дубай и направи немислимото!

...
ИСТОРИЧЕСКО! Българската православна църква стъпи в Дубай и направи немислимото!
Коментари Харесай

ИСТОРИЧЕСКО! Българската православна църква стъпи в Дубай и направи немислимото!

ИСТОРИЧЕСКО! Българската православна черква стъпи в Дубай и направи немислимото! (СНИМКИ)

Историческо свещенодействие в Дубай направиха Високопреосвещените митрополити Николай Пловдивски и Западно- и Средноевропейски Антоний.

ИСТОРИЧЕСКО! Българската православна черква стъпи в Дубай и направи немислимото! (СНИМКИ) 16.06.24 08:17 Емил Кошлуков се издаде: Праща въздушни целувки на непознати и оставя неприлични бакшиши 16.06.24 07:46 Западът намерено заприказва за капитулация на Украйна 16.06.24 07:26 Очаква ни доста слънце, само че следобяд ще вали и гърми, ето къде 16.06.24 07:12 Топ 6 на най-възхитителните острови в Гърция 15.06.24 23:15

С благословението на патриарха на Антиохия и целия Изток Негово Светейшество Йоан X, и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП двамата направиха немислимото! Отслужиха света Божествена Литургия в Дубай, ОАЕ.

Това е първото в историята свещенодействие на роден български език за цялата българска диаспора в Дубай и Обединените арабски емирства. Богослужбата се организира в храма на Антиохийската патриаршия “Св. Благовещение ”, Джебел Али, Дубай. На първата св. Евхаристия се учреди и Българската църковна община с небесен настойник Всебългарския покровител Св. Йоан Рилски Чудотворец.

Интересен факт е, че в Дубай живеят към 3000 българи, които посредством Българското посолство в ОАЕ преди една година и половина показаха своето предпочитание да се учреди българска църковна община.

Заедно с Високопреосвещените архиереи в съслужение с тях участвуваха: архимандрит Максим – епархийски нравствен надзирател на Пловдивска Митрополия, архимандрит Исаак – предстоятел на Антиохийския храм “Св. Благовещение ”, ставр. икон. Александър Величков и протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения извършиха двама псалти от митрополитския хор „ Св. ап. Ерм “.

От Св. Синод се възрадваха и оповестиха с снизхождение: „ Десетки бяха сънародниците пристигнали в Дома Господен, с цел да благодарят на нашия Господ Иисус Христос за Неговото дело, изпълнено за избавление на индивида, и да се възрадват духовно от основаването на църковната община. “

На Светата Богослужба беше и Негово Превъзходителство господин Иван Йорданов, дипломат на Р. България в ОАЕ, господин Станислав Димитров, общоприет консул на Република България в Дубай и Северните емирства.

Всички с едно сърце и една уста изповядаха Символа на нашата религия и споделиха Господнята молитва „ Отче наш “. Някои от миряните пристъпиха към св. Тайни Христови.

В словото си Пловдивският митрополит Николай изрази признателност от името на Св. Синод на БПЦ-БП към Н. Пр. дипломат Иван Йорданов за големия му принос за сформирането на българската църковна община.

Митрополит Николай подари на новата църковна община от името на Св. Синод на родната ни черква Напрестолно Св. Евангелие, икона с облика на Св. Йоан Рилски и Библия. Архипастирят на Пловдивската епархия благодари и за гостоприемството от страна на Антиохийската патриаршия.

Духовното празненство приключи с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Източник: Светия синод на БПЦ

 

Още вести четете в: България, Живот, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР