В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам

...
В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

В първия празничен ден се отслужва обичайна молитва, наречена “байрам намаз ”

Днес мотив за празник имат мюсюлманите, които празнуват един от двата огромни религиозни празници през годината - Курбан Байрам. Традиционната празнична молитва беше по изгрев слънце.

Стотици се събраха в Хасково за утринната молитва. Празникът се празнува 70 дни след другия значим ден за мюсюлманите Рамазан Байрам. Денят е отдаден на жертвоприношението, по тази причина всеки, който може да си разреши би трябвало да заколи животно.

" На Курбан Байрам мюсюлманите вършат всичко допустимо да оказват помощ на всички хора, без значение от каква вяра и етнос е индивидът, да подадат ръка на всички, които имат потребност ", сподели основният мюфтия на мюсюлманите в България доктор Мустафа Хаджи.

Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва сред 16-19 юни, чества се в продължение на четири дни. Календарът им следва лунните цикли и по тази причина празникът няма непрекъсната дата и всяка година се измества напред с 10 дни по отношение на миналата, се показва в информация от отдел „ Справочна “ на Българската телеграфна организация. В първия ден се отслужва обичайна молитва, наречена “байрам намаз ”, в която вземат участие единствено мъже.

" Този празник е обвързван с тестването на двама пратеници - Ибрахим и синът му Исмаил ", описа основният мюфтия на доктор Мустафа Хаджи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР