С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 32 години

...
</TD
>С полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 32 години
Коментари Харесай

Благоевградчани си спомниха за магистрат, посветил живота си на борбата с италианската мафия

С полагане на цветя в Благоевград бяха маркирани 32 години от убийството на италианския магистрат Джовани Фалконе, посветил живота си на битката против мафията, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Събитието се състоя пред паметната плоча, отдадена на магистрата, сложена на постройката на Съдебната палата в регионалния град. 

На нея са изписани думите: " Страхливият умира всеки ден, смелият – единствено един път! “

Ритуалът се провежда всяка година по самодейност на Общинския съвет по наркотични субстанции.

Ежегодно се провежда и конкурс в памет на Джовани Фалконе, на който се награждават служители на реда и магистрати.

Джовани Фалконе е първият магистрат, който се е осмелил да наруши “мирното взаимно битие " сред Коза Ностра, трансформирала Сицилия в “държава в страната ". Организация, подчинила хората на своите неписани закони, в които преобладаващите правила са боязън, рекет и убийства.

Съдията-следовател Джовани Фалконе съумя да нападна неразбиваемата организация посредством ексцентрична тактичност и ловкост, употребявайки и банкова информация.

В края на 80-те години в Италия по самодейност на Джовани Фалконе и сътрудника му Паоло Борселино са въведени корекции в правораздавателните закони на Италия. Фалконе разучава в елементи вътрешните спорове сред фамилиите в Коза Ностра и ловко довежда хванатите гангстери до признания и съдействие. Скоро последва “процесът на века " и осъждането на 360 гангстера от високите етажи на дълги години затвор.

Точно това тогавашния “тато ди капи " Тото Рийна-Звярът, не можа да елементарни на магистрата и последва злокобен бомбен атентат на автомагистрала А-29, която свързва Международното летище с град Палермо, където своята голгота намират съдията-следовател Джовани Фалконе и младата му брачна половинка, прокурор Франческа Морвильо.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР