Китайската лунна сонда Chang’e 3, пренасяща със себе си роувъра

...
Китайската лунна сонда Chang’e 3, пренасяща със себе си роувъра
Коментари Харесай

Нови резултати от лунната повърхност за 40 години

Китайската лунна сонда Chang’e 3, пренасяща със себе си роувъра Юйту (Yutu), каца на Луната през 2013 година Сега, две години по-късно, са оповестени първите резултати от задачата на Юйту.

Изследваните от роувъра скали са били по-млади спрямо тези от предходни задачи, и по-точно руската безпилотна Луна и американските задачи Аполо през 70-те години. Скалите, които Юйту е изследвал, са били на 2.96 милиарда години, а тези от Аполо – на 3-4 милиарда години.

В бяло е мястото на кацане на китайската сонда, в алено са задачите Аполо. (NASA/GSFC/ASU)

И тези скали били дело на вулканичната активност в далечното минало. Учените считат, че Луната е била океан от кипяща магма преди към 4 милиарда години, когато е била основана посредством конфликт на Земята с незнаен обект. Докато се охлаждала, елементи от магмата се отделили, като някои потънали, а други се носели по повърхността на океана. Периодичната топлота, предавана от центъра на Луната (радиация) причинявала големи вулканични детонации, които са създали сегашните „ морета “ на повърхността.

Изследователите забелязали невероятните скали още от орбита, само че до момента не е имало по какъв начин да потвърдят наблюденията си с проби. Сега това е реалност, а резултатите дават отговор на доста въпроси по отношение на структурата на луната.

Благодарение на задачата на Юйту учените към този момент ще могат да подобрят и методите си за проучване на скали от орбита. Същият орбитален сигнал се появява на още две места и откривателите считат, че и там градежът на скалите е сходен.

Чрез тези изображения учените могат да научат доста за повърхността на луната от орбита.
(NASA/LPI)

В бъдеще няма да липсват задачи до Луната. Компаниите SpaceL и Moon Express са записани за полет преди 2018 година като част от състезанието Гугъл Lunar X-prize. Китай възнамерява да изпрати сонда на тъмната страна на Луната до 2020 година, а в същата година Русия и Европа възнамеряват задача до един от лунните полюси. До 2029 година Русия ще опита да изпрати и хора. В по-далечното бъдеще – колонии на Луната.

Popular Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР