Учени са публикували изследване на загадъчни колета – древни гигантски

...
Учени са публикували изследване на загадъчни колета – древни гигантски
Коментари Харесай

Праисторическите загадъчни колела в Йордания

Учени са разгласили проучване на загадъчни колета – антични великански уреди в Близкия изток.

Каменните знаци във формата на колела датират почти от 6500 година пр.н.е. По подобен метод те се явяват по-стари от перуанските геоглифи – Линиите на Наска.

За първи път геоглифите са видяни от водачи по време на Първата международна война. Лейтенантът от английските Военновъздушни сили Пърси Мейтлънд разгласил доклад за тях през 1927 година в сп. Antiquity, като декларирал, че бедуините назовават структурите „ работа на античните “. Това наименование и до през днешния ден се употребява от откривателите.

Древните творения включват дискове с излизащи от центъра лъчи „ спици “, фигури във формата на ромб – „ хвърчила “, а също по този начин остатъци от стени и каменни пирамиди.

Размерът на фигурите варира от няколко десетки метра до няколко километра, което прави паралел с добре известната система от геометрични линии на Наска в Перу, чиято поява се отнася сред 200 година пр.н.е. и 500 година от н.е.

Подобни геоглифи се срещат из целия Арабски полуостров – от Сирия през Йордания и Саудитска Арабия до Йемен, като е мъчно те да бъдат видяни от земята.

 Някои от Някои от „ колелата “ в Саудитска Арабия наподобяват на цел. Гугъл Earth

 

Използвайки способ за оптично подтиквано луминесцентно датиране, археолозите са открили, че възрастта на едно от колелата, ситуирани в Черната пустиня на Йордания, е 8500 години, до момента в който друго, съдейки по данните от разбора, е направено по същото време, а 3000 години по-късно е било реконструирано или реставрирано.

В тази праисторическа ера климатът в Близкия изток е бил по-влажен, тук-там днешните пустини са били покрити щедро с дървета, шубраци и треви. В едно от античните огнища от тази ера са открити въглени от дъб и тамарикс.

Няма данни за връзка на фигурите с астрономията. Учените са съумели да изяснят, че „ спиците “ на две от колелата, ситуирани в оазиса Азрак в Йордания, са насочени към изгрева на Слънцето в деня на зимното слънцестоене. Изследователите обаче към този момент не могат да кажат, че античните строители са създали това съзнателно. Останалите фигури, наподобява, не носят археоастрономическа информация.

Предназначението на тези загадъчни колела не е ясно. Съществуват догатки, че „ колелата “ са издигнати на мястото на гробове или за други ритуални цели.

Остава мистерия за какво в праисторически времена хората са изграждали колела, които не могат да се видят от земята, написа LiveScience.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР