Сложно изгравиран златен пръстен, съдържащ образа на бога на еротичната

...
Сложно изгравиран златен пръстен, съдържащ образа на бога на еротичната
Коментари Харесай

Гол Купидон в 1700-годишен пръстен

Сложно изгравиран златен пръстен, съдържащ облика на бога на еротичната обич Купидон, е открит наоколо до село Тангли във Обединеното кралство.

На гравюрата се вижда Купидон, прочут в гръцката митология като Ерос, изравен изцяло гол, държейки факла в едната си ръка. Възрастта на пръстена е 1700 години – време, в което Англия е била под контрола на Римската империя. Пръстенът е открит от дилетант запалянко, който обхождал местността с железен детектор.

Изображението на Купидон е гравирано в николо –вид оникс, който е мрачен в основата си и посинява към върха. На пръстена е изобразен „ изравен гол юноша със скръстени крайници, облегнат на дребна спирална колона “. Късите крила, които излизат от раменете му, карат учените да си мислят, че това е Купидон.

 © K. Hinds and Hampshire Cultural Trust © K. Hinds and Hampshire Cultural Trust

Артистичните рисунки на Купидон са били известно занятие измежду гърците и римляните. Знае се за съществуването на още няколко пръстена, на които е изобразен бога на любовта. Учените означават, че дизайнът на този пръстен подсказва, че е изработен през IV век.

Историята на Купидон

Най-ранните изображения на Купидон и обичаната му Психея датират от най-малко 2500 години, споделя Джоел Релихан (Joel Relihan), който е професор по класическа история в колежа Уийтън в северен Масачузетз.

Детайлни писмени сведения за двамата влюбени дава римския мъдрец Апуелий в книгата Златното магаре. Апуелий разказва Купидон като млад, привлекателен господ, снабден с факли, лък и стрели. Купидон „ бяга насам натам през нощта и върви в къщи, които не са негови, като скапва бракове посредством безразборни съблазнявания “.

Ако жена бъде уцелена от стрела на Купидон, тя ще се влюби в него. Друга забавна страна от характера на еротичния господ е, че обича да се разхожда гол всред хората. Майка му Венера не е удовлетворена от държанието му и обществената голота и постоянно го упреква за постъпките му. Но нейният яд се отприщва, когато смъртната жена Психея забременява от Купидон. Венера ненавижда Психея, тъй като хората на Земята считат, че Психея е по-красива от богинята.

Венера споделя на Купидон, че в никакъв случай няма да одобри Психея като снаха и я кара да извърши няколко задания, които са на процедура невъзможни за човешките същества. Психея на няколко пъти бива спасявана от разнообразни божества и митологични същества, които я съжаляват поради тежката ѝ орис.

В последна сметка Купидон споделя на боговете, водени от Юпитер, да се намесят. Съветът на боговете подрежда на Венера да се отдръпна и да разреши на Купидон и Психея да се оженят и да гледат детето си. Също по този начин, боговете вършат Психея безсмъртна.

Live Science

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР