Ново изследване на мистериозна египетска мумия на 3200 години показва,

...
Ново изследване на мистериозна египетска мумия на 3200 години показва,
Коментари Харесай

Пясък в главата на странна египетска мумия

Ново проучване на мистериозна египетска мумия на 3200 години демонстрира, че в главата ѝ има не какво да е, а пясък.

Присъствието на материал, който наподобява на доста мрачен седимент в главата, е извънредно необичайно съгласно откривателите, които употребявали компютърна томография, с цел да надникнат в мумията. Освен пясък, в черепа бил оставен и мозъка на мъртвеца.

„ Това е някакъв тип материал, прибавен към черепната кутия, а мозъкът е оставен вътре “, споделя Джонатан Илаяс (Jonathan Elias), който е шеф на Консорциума за проучване на мумии. „ Не бяхме виждали такова нещо до момента. “

Компютърната томография е осъществена от учени от Станфордския медицински университет в Калифорния. Този способ е употребен и преди, и то освен за проучване на човешки мумии, само че и на крокодилски.

Мумията е наречена Хатасон, но изследователите считат, че това е прякор, даден след гибелта на дамата, а не същинското ѝ име. Според учените от Станфордския университет мумията е пренесена от Египет до Сан Франциско в края на XIX век. От 1895 година се намира в музея М. Х. де Янг.

Който е продал мумията през XIX век, евентуално е желал да направи отпратка към кралица Хатшепсут, само че в тази жена не е имало нищо аристократично. В ковчега си, тя е била облечена със елементарни ежедневни облекла, макар че не е несъмнено дали това е истинският ѝ ковчег, тъй като купувачите на мумии от XIX век употребявали ковчезите по няколко пъти.

Изследванията не престават и сега, само че първичните резултати са, меко казано, странни. В облеклата на мумията няма никакви амулети, единствено железна тока, евентуално употребена от уредниците на някой музей за придържане на облеклото. Под облеклата, костите на дамата са разбъркани. Тазът, по който нормално учените дефинират пола, е разтрошен, само че Илаяс споделя, че черепът приличал на женски.

Фактът, че мозъкът на дамата не е бил отстранен, значи, че тя е живяла по време на Новото кралство (XVI-XI век прочие н.е.). При всички мумии от по-късните интервали мозъците са били премахвани.

Някой най-вероятно е опитал с нови способи за мумифициране. Прибавянето на пясък в черепа, без да се отстранява мозъка, е нещо изцяло ново за нас, акцентира Илаяс. Това е от тези елементи, които единствено съвременен високотехнологичен разбор може да ни покаже, без да се нарушава целостта на мумията.

„ Нямаме доста мумии от този интервал, по тази причина всякога когато технологиите напредват, научаваме нови и нови неща за предишното ни “, приключва Илаяс.

Live Science

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР