Изследователи са успели да локализират изгубения островен град Кейн, известен

...
Изследователи са успели да локализират изгубения островен град Кейн, известен
Коментари Харесай

Откриха изгубения град, в който се е провела битка между Спарта и Атина

Изследователи са съумели да локализират изгубения островен град Кейн, прочут от антични времена поради състоялата се там морска борба сред Атина и Спарта. Атиняните надвили, само че малко по-късно екзекутирали 6 от 8-те си командири, тъй като се провалили в спасяването на ранените и погребването на мъртвите.

Някои историци считат, че тези изтезания са съдействали за загубата на Атина в Пелопонеската война, само че е признато да се счита, че спартанците са щели да завоюват войната при всички положения.

 Битка сред Атина и Спарта в Пелопонеската война. History by Kyle Битка сред Атина и Спарта в Пелопонеската война. History by Kyle

Древният град Кейн е бил един от Аргинуските острови в Егейско море, на западния бряг на днешна Турция. Точното местонахождение на града било изгубено в Античността, тъй като пръст и наноси изместили водата и свързали острова с континенталната част.

Геоархеолози, работещи с специалисти от Турция и Германия разкрили Кейн – града, в който се провела борба сред Атина и Спарта през 406 година пр.н.е. Битката е извоювана от Атина, само че жителите осъдили и екзекутирали шестима от генералите.

„ Скоро атинянските хора съжалили за решението си, само че към този момент било прекомерно късно “, написа History of War. „ Екзекуцията на шестимата генерали имала две последици – премахнала някои от най-способните и опитни командири и обезкуражила оживелите да заемат високи постове в идващите години. Липсата на опит в командването евентуално е съдействала за загубата на атиняните в борбата при Егоспотами, която се явява и действителният завършек на войната.

Авторката на книгата Битката при Аргинус (The Battle of Arginusae) – историчката Дебра Хамел (Debra Hamel) – обаче счита, че атиняните по този начин и по този начин са щели да изгубят.

„ Към този миг Спарта е била финансирана от Персия, тъй че имали неограничена опция да сменят корабите и да наемат нови гребци. Атиняните нямали такива запаси. Съюзниците им се отказали от тях. Атина към този момент нямала парите, които имала по-рано. “

Битката при Аргинус се е водила единствено по море. Най-страшният транспортен съд по това време бил 36-метрова трирема, задвижвана от 170 гребци, подредени в по три реда от двете страни на кораба. На носа на кораба имало двуметров бронзов таран, предопределен за потапяне на вражеските кораби.

 Гръцка трирема. Бронзовият таран е отдясно. Гръцка трирема. Бронзовият таран е отдясно. Wikimedia Commons

Атина изпратила 150 кораба, а Спарта – 120. Смята се, че атинянската линия била дълга 3.2 километра, само че е допустимо и да е била по-дълга, тъй като е била прекратена от от един от Аргинуските острови. Спартанската линия се е простирала на 2.4 километра.

По-късно, сред 191 и 190 година прочие н.е. римските войски употребявали пристанището на Кейн във войната против Андриох III от Селевкидската империя. Войната траяла до 188 година прочие н.е., когато Антиох капитулирал пред римляните с изискването да съобщи Мала Азия. Също трябвало да заплати 15 000 гения репарации. Римляните не сложили гарнизон в Мала Азия, само че употребявали региона за буферна зона на източната граница.

Геоархеолозите  изследвали проби от подземните пластове и разбрали, че един от полуостровите в действителност е бил остров в антични времена. Разстоянието сред острова и континента е било покрито с наноси с течение на времето.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР