Израелски археолози са открили недалеч от Храмовия хълм в Йерусалим

...
Израелски археолози са открили недалеч от Храмовия хълм в Йерусалим
Коментари Харесай

Откриха печат на Езекия в Израел (ВИДЕО)

Израелски археолози са разкрили близо до Храмовия рид в Йерусалим щампа от щемпел, принадлежал на споменавания в Библията цар Езекия (727–698 година пр.н.е.).

Върху глинен откъс са открити изображения на крилато слънце и два анхка (египетски кръстове) от всяка страна. Печатът е употребен за удостоверяване на документи на папируси.

Пломбата е била открита в купчина боклуци до антични стени.

„ Макар че от 90-те години са известни отпечатъци с името на цар Езекия към този момент са известни на учените по артефакти, продавани на черния пазар (някои имали изображение на скарабей, други – на крилато слънце), експертите за първи път откриват сходен щемпел по време на археологически разкопки “, споделя Ейлат Мазар от Еврейския университет в Йерусалим.

Цар Езекия се счита за един от най-известните царе на Юдея. По време на неговото ръководство било изкоренено идолопоклонничеството и била укрепена централизацията на властта.

Булата е открита при пресяване на материал, изваден от купчина отпадъци до склад. Когато учените почистили предмета, съумели да прочетат надписа, който гласи: „ Принадлежи на Езекия, наследник на Азар, цар на Юдея “.

Пломбата е имала размери 13х12 мм, а размерът на самия отпечатък е 9,7х8,6 мм. Дебелината на печата е била 3 мм. Отпечатъкът е бил изработен върху мека глина.

Изображението на крилатото слънце свидетелства, че печатът е употребен в късния интервал от ръководството на Езекия, защото на печатите от по-ранни интервали е бил изобразен скарабей – обичайният знак на власт в Близкия изток в тези времена.

Крилатото слънце е символизирало божествена отбрана. Други царе, в това число асирийските владетели, също са употребявали този знак.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР