Испански генетици разшифроваха генома на момчето от Аконкагуа – то

...
Испански генетици разшифроваха генома на момчето от Аконкагуа – то
Коментари Харесай

Мумия на убито от инките дете разказва за неизвестни индианци

Испански генетици разшифроваха генома на момчето от Аконкагуа – то е принесено в жертва от инките преди 500 години, а замразената мумия била открита на територията на Аржентина през 1985 година.

Установено е, че момчето е принадлежало към група туземци, която е била на практика изцяло изтребена след завоеванието на Южна Америка от европейците. Резултатите от проучването са показани в сп. Scientific Reports, оповестява Science News.

Момчето от Аконкагуа е починало в обред по жертвоприношение (капакоча), практикуван от античните инки – децата били отвеждани на върха на планината и там или били убиван, или оставяни на сигурна гибел. Съдейки по мумията, детето е умряло от удар по главата.

Това не са единствените остатъци на жертва на капакоча, само че мумията от Аконкагуа се е съхранила по-добре от другите – на височина 5300 метра над морското ниво в едно от най-сухите места на планетата.

Именно по тази причина генетикът Антонио Салас (Antonio Salas) от университета на Сантяго де Компостела е съумял да извлече цялостен митохондриален геном от дробовете на момчето. Избирайки вътрешен орган за търсене на генетичен материал, екипът на Салас свел до най-малко риска от разбъркване на непознати субстанции. За тази цел ученият секвенирал ДНК от всичките си сътрудници (за да ревизира за съвпадения с резултатите от анализа).

Предпазните ограничения не били взети на вятъра – геномът на момчето се оказал неповторим. Той се отнася към група C1b от митохондриалната хаплогрупа С, присъща за коренните нации на Америка. C1b се свързва с първите хора, обитавали на континента (преди 18 000 години). Но заради бързото раздробяване на първите мигранти на голям брой племена тази група се състои от генетично несходни подгрупи.

Геномът на момчето от Аконкагуа не се отнася към нито една от тях. Учените решили, че детето е принадлежало към незнайна преди популация (Салас я обозначил като C1bi), зародила в Андите преди към 14 000 години.

 © Scientific Reports & Gómez-Carballa et al. © Scientific Reports & Gómez-Carballa et al.

Търсенето по базите данни открило едвам четирима човеци, принадлежащи към C1bi. Трима от тях населяват актуалните Перу и Боливия, а четвъртият е живял в античното царство Уари (разцветът му е бил през 600–1000 година от н.е.), предходник на страната на инките.

Фактът, че C1bi е била открита в далечни една от друга остатъци на двама антични хора, приказва, че по-рано нейните представители са били много по-многобройни. Последвалото изгубване на подгрупата също не е учудващо – след идването на европейците са измрели до 90% от популацията на доколумбова Америка, на първо място от епидемии.

Затова гените на актуалните южноамериканци, с смес на африкански и европейски материал, не са подобаващи за реорганизация на предишното на Новия свят.

„ Геномът на момчето от Аконкагуа е прозорец в епохата на инките “, отбелязва Салас.

Сега ученият работи над разшифроването на цялостния нуклеарен геном на момчето. Освен това той възнамерява да секвенира ДНК от цялата микрофлора на стомаха, както и патогените – по този начин учените по-добре ще схванат историята на заболяванията на Новия свят и динамичността на еволюцията на човешкия микробиом.

––––

Уважаеми читатели, уеб сайтът към момента не е приключен напълно. Мисията ни е да открием, съберем и разпространяваме историята на Земята, индивида и Вселената. Добре пристигнал е всеки, който желае да ни поддържа в тази виновна задача, ще се радваме на помощ и съдействие.

Подкрепете ни във Фейсбук, Google+ и Twitter.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР