Китай комбинира наплива на западните компании към неговия пазар на

...
Китай комбинира наплива на западните компании към неговия пазар на
Коментари Харесай

Китайската традиционна медицина постепенно започва да разкрива тайните си

Китай комбинира напора на западните компании към неговия пазар на медикаменти, с локални разработки, основани на националната медицина.

Традиционната медицина стартира да придобива от ден на ден фенове. Китайската също не е изключение. Така да вземем за пример китайските митове епохи наред са възхвалявали потребните качества на рядко бяло цвете – уйгур (или саусуреа), растящо по заснежените планински върхове, считано за панацея и балсам толкоз мощен, че може да върне мъртвите към живота.

Днес в лаборатории в Шанхай и Хонконг учени учат деликатно това малко, сбръчкано цветенце с размера на авокадо и известно в ботаниката като  Saussurea Involucrata , а в Китай като Tian Shan Xue Lian. С негова помощ те се надяват да разработят ново лекарство за сърце.

В търсене на нови и по-ефективни медикаменти учените в Китай преразглеждат обичайните китайски лекове – корени и билки, употребявани в продължение на хиляди години – с цел да открият дейни съставки, които да бъдат включени в лесни за произвеждане и ефикасни като приложимост лекарства.

Но за разлика от доста други, които към този момент продават обичайни китайски медикаменти под формата на пудри и капсули, учените отиват по-далеч, подлагайки тези медикаменти на съществени клинични проби с цел да могат обичайните медикаменти да получат по-широка поддръжка по целия свят.

Проектът получава изключителна държавна поддръжка. Според професора по кардиология Ли Гуиронг от Университета в Хонконг, саусуреата се употребява от хиляди години в Тибет и Индия за лекуване на разнообразни заболявания. Китайските лекари са го употребявали най-много за битка с разнообразни сърдечни проблеми.

Професорът споделя, че работи над това към този момент осем години. Целта на плана е с едно лекарство с по-малко странични резултати да се възвърне естественият сърдечен темп на страдащите от аритмия.

Откакто Пекин стартира използването на високи технологии за производството на медикаменти, отпускайки 13,7 милиарда юана, китайските учени се радват на небивала държавна поддръжка и достъп до средствата, нужни за разработка на по-добри медикаменти и способи за диагностика на хроничните болести.

Учените вече са изолирали основната съставна част – акацетин, основали са нейно синтетично копие и са го тествали сполучливо върху лабораторни животни.

Сега главната съставна част се пречиства и учените се надяват да стартират клинични изпитвания с хора до три години. Най-голяма фармацевтична компания на Хонконг ще се заеме с тази задача. Вече е получен патент за акацетина и учените гледат с вяра в бъдещето, когато лекарството ще се популяризира в Китай и даже по целия свят.

Въпреки че обичайните китайски медикаменти се употребяват от епохи, те са доста по-малко известни и разбирани отвън Китай. Чрез подлагането на клинични проучвания на съставки, заимствани от китайската обичайната медицина, специалистите се надяват да потвърдят ефикасността им и да търгуват и на непознатите пазари.

Едновременно с поддръжката на Китай за своя фармацевтичен бранш, западни компании също си проправят път към страната. Само през последните месеци международни водачи в сектора оповестиха амбициозни проекти за разширение на пазарите си на изток. Причината за това е елементарна – китайският пазар на медикаменти по рецепта, който се чака до 2020 година да стане вторият по величина в света, се прави оценка на повече от 900 милиарда юана до 2015 година, като единствено през 2010 година е бил 404 милиарда юана.

Докато вниманието е ориентирано към това какво западните фармацевтични компании вършат в Китай, се допуска, че обилни запаси се пренасочват към проучване на обичайните китайски медикаменти и не след дълго най-хубавите от тях ще стоят паралелно до най-хубавите западни артикули.

През последните няколко години държавното управление на Китай отпусна 12 милиарда юана за развиването на биотехнологиите и търсенето на нови медикаменти.

Всички огромни китайски фармацевтични компании се включват в създаването на качествени и интернационално приети артикули. Някои се концентрират върху създаването на артикули от сурови материали със мощни качества медикаменти, до момента в който други се обръщат към патентовани китайски артикули.

Този различен подход – работа с потвърдили се обичайни китайски медикаменти в търсене на дейната съставна част – се предизвиква от най-известният китайски медикамент за експорт, лекарството за лекуване на малария артемизинин.

Артемизининът, употребен още от древността за лекуване на малария, през днешния ден се извлича от сладостен пелинов шубрак (едногодишен пелин – Artemisia annua). През 60-те години на 20 век учените съумяват да изолират дейното вещество и през днешния ден то към този момент е най-хубавото и продавано средство за битка с заболяването по света.

Китайското държавно управление поддържа обичайните китайски медикаменти. Те се дефинират като значимо наследство с което китайците се гордеят. Те също по този начин имат вяра, че би трябвало да употребяват тези 5000 години опит.

А и в последна сметка, всеки метод, който държи хората здрави и надалеч от лечебните заведения, е добър.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР