Контрастните смени са рисков фактор за човешкия организъмОбострят се и

...
Контрастните смени са рисков фактор за човешкия организъмОбострят се и
Коментари Харесай

Резките промени във времето изострят артрити, мигрени и астми

Контрастните смени са рисков фактор за човешкия организъм
Обострят се и язвената болест и гастритът

В една остра фаза на заболяване, внезапните климатични промени може да се окажат съдбовни за човешкото здраве

Промените във времето, на каквито сме очевидци през последните дни, изострят признаците на артрит. Ревматоидният и остеоартритът постоянно се утежняват в границите на няколко часа след повишение на влажността и спад на барометричното налягане. Появява се болежка, отичане и вдървеност. Резките амплитуди засягат и положението на астматиците. Страдащите от мигрена пък показват това като съществена причина за главоболие, не са подминати и сърдечно-съдовите опасности.

Това са част от констатациите на доктор Зорница Спасова. Тя е от авторския екип на “Климатека ” и основен помощник в НЦОЗА към Министерство на здравеопазването. За “Труд news ” тя разяснява, че при пациенти, които са в остра фаза на заболяване, внезапните климатични промени може да се окажат съдбовни.

“Интересен факт е, че дамите са по-чувствителни към измененията във времето от мъжете - 62% против 37% ”, споделя доктор Спасова. Добавя, че множеството откриватели свързват внезапните промени на времето със положението на астматиците.

“Те могат да повлияят на дихателните пътища непосредствено, като ги охлаждат или нервират, или индиректно, като повлияят на равнището на дразнители и алергени във въздуха. Доказано е, че пристъпите на астмата корелират с ниска температура и мокрота или ненадейно намаление на температурата, а също по този начин са следени връзки сред пристъпите и ниското или високо барометрично налягане и преваляванията. Установено е, че дните със студени фронтове, последвани от система с високо атмосферно налягане, предшестват нарастването на случаите на астма с 1 до 3 дни. ”

Д-р Спасова показва като уязвими от капризите на времето и страдащите от язви и гастрити. “При захлаждане съдовете, кръвоснабдяващи лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника се свиват, което води до дефицит на О2 (исхемия) на тъканите и понижава защитните механизми на стомаха против създаваната от него киселина. Така тя доближава гладко да нервните окончания, ситуирани в стомашните стени, и се появява болежка.

Съществува и директна връзка сред смяната на времето и сърдечно-съдовите болести. Експертът от “Климатека ” показва, че проучвания демонстрират, че смъртността е била най-силна при промени в температурата. “Колкото по-голям е броят на променливите фактори, толкоз по-силно е неподходящото въздействие на времето върху адаптационните качества на организма. ” 

“Към внезапните пикове нормално най-чувствителни са хора метеопати, които мъчно се нагаждат към метеорологичните промени и страдат от разнообразни неразположения. Но когато смяната е изключително контрастна, тя е в положение да “разклати ” и хора, които нормално не се въздействат от капризите на атмосферата ”, показва още доктор Зорница Спасова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР