Кирил Петков призна, че е изненадан от подкрепата на БСППродължаваме

...
Кирил Петков призна, че е изненадан от подкрепата на БСППродължаваме
Коментари Харесай

Системните партии избраха Рашидов за шеф на НС

Кирил Петков призна, че е сюрпризиран от поддръжката на Българска социалистическа партия
„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ гласоподаваха „ срещу “

139 депутати от четири партии поддържаха Рашидов

След тридневни кавги, разногласия, обиди и апели за консенсус 139 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “ избраха Вежди Рашидов за ръководител на 48-ото Народно заседание. „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ гласоподаваха „ Против “, а „ Възраждане “ се въздържаха.

Системните партии демонстрираха, че няма да разрешат раздробяване на политическата система и ще противодействат на опитите България да се ръководи еднолично, разясниха пред „ Труд “ политолози.

„ Искат да взривяват политическата система. Ние го приказваме от една година. А през днешния ден Корнелия Нинова откри, че политическата система била взривена ”, предизвести по време на петъчните дебатите Радослав Чолаков от ГЕРБ. 

Ден по-рано Корнелия Нинова прозря, че блокирането на работата на Народното събрание оказва помощ на тези, които се пробват да трансформират модела на ръководство на страната. „ Наливаме масло в огъня на тези, които желаят да приключат с парламентарната народна власт и с многопартийната система. Това стартира да наподобява като сюжет, това е най-малко от година и половина. Това е огромният проблем за страната. Ставаме ли съучастници в този развой на заличаване на парламентарната република и въвеждане на еднолична власт или намираме разсъдък да се противопоставим и да кажем, че няма по-добра и по-висша форма от парламентарната Република България “, съобщи от парламентарната естрада Нинова.

Изборът на Вежди Рашидов не бе посрещнат еднопосочно от парламентарните парии, които посредством гласуването за ръководител на Народно събрание се нареждаха. 

Непосредствено преди да стартира натискането на бутоните Кирил Петков и Асен Василев желаеха 15 минути отмора за съвещания в парламентарната си група.  Йордан Цонев от Движение за права и свободи репликира, че процедура " отмора " от името на ПГ се взима, когато има устав, а Народно събрание няма такова решение. 

„ Не мисля, че 15 минути отмора ще донесат до разтърсване в работата на Народното събрание “, съобщи от парламентарната естрада Никола Минчев.

Мустафа Карадайъ настоя първо да се гласоподава изборът, а след това да се отиде в отмора. След което всяка парламентарна група да предложи собствен зам.-председател.

Не бива с процедурни хватки да продължаваме да блокираме процеса за избор на ръководител. Направихме вероятното - обединихме се към кандидатурата на единствения, който съумя да сплоти по някакъв метод българското Народно заседание. да преминем към избор, съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ - Движение за права и свободи.

Настоявам да преминем към процедура по гласоподаване на номинираните, добави Атанасова.

Очаквана беше номинацията за Вежди Рашидов от ГЕРБ, само че не беше предстояща поддръжката от Българска социалистическа партия, призна Кирил Петков. 
След избора на Вежди Рашидов за ръководител на Народно събрание бяха образувани и парламентарните групи.
Кой е новият ръководител на Народното събрание
Новоизбраният ръководител на Народното събрание Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 година в Димитровград в семейство на миньор и певица.  Той губи майка си в ранна детска възраст и до 7 клас учи и живее в сиропиталището в село Студен бунар. След като не го одобряват в Художествената гимназия в София, татко му го праща в Мадан - в техникума по минна електромеханика. На идната година обаче Рашидов съумява да се пребори за място в Художествената, а по-късно да стане и студент в Академията в София.  Завършва я през 1978 година, работи като помощник, а по-късно се захваща със скулптурата и първите триумфи не закъсняват. Впоследствие той има над 50 изложения по света и у нас. Печели и е почетен с многочислени награди, отличния и самопризнания за своята работа.  Произведенията му са в цялостен галерии из целия свят. През 2021 година открива лична изложба в София, която носи неговото име.

Влиза в политиката, без това да е негова цел. Избран е за народен представител в 41-вото Народно заседание от Кърджали, като лидер на листата на ГЕРБ.  Два пъти е бил министър на културата в кабинети на Бойко Борисов.

Шест пъти е избиран за народен представител, четири години е отпред на парламентарната комисия по просвета, приела закона за филмовата промишленост и промени в Закона за хазарта, съгласно които 10% от таксите отиват за просвета. След два мандата като министър Вежди Рашидов се връща към изкуството поради здравословното си положение - през 2015 година е опериран в Германия. 

„ Политиката е мръсна работа. В 45-ото Народно заседание видях дъното на парламентаризма. Изхарчихме половин милиард лв. поради инфантили, които не си дават сметка, че това тежи на джоба на българина ”, споделя Рашидов в телевизионно изявление. И прибавя, че в случай че го ядосат, може и да се върне в политиката.

И явно са го ядосали.   
Ето ги седемте заместници на ръководителя
Заместник-председателите бяха определени накуп и единомислещо, както следва: 

Росен Желязков – ГЕРБ-СДС
Никола Минчев – Политическа партия
Йордан Цонев – ДСБ
Цончо Ганев - „ Възраждане “
Кристиан Вигенин – Българска социалистическа партия
Атанас Атанасов – Демократична България
Надежда Самарджиева - „ Българки напредък “
Председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов: Намалете перченето!
Влагайте повече разсъдък!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР