Голямата зелена сделка (GGD), на която се гледа като начин

...
Голямата зелена сделка (GGD), на която се гледа като начин
Коментари Харесай

Какво причини на бюджета стремежът на Европа за отказ от ДВГ

Голямата зелена договорка (GGD), на която се гледа като метод Европа да стигне до бъдеще без въглеродни излъчвания, към този момент дава резултати. Но в този момент ще поговорим за страничните, непредвидени резултати от нея, които никое държавно управление в съюза не приветства.

Увеличаването на броя на електрическите коли по пътищата води до спад на данъчните приходи. Причината е справедлива: по-малко стандартни коли с ДВГ значи по-малко продажби на бензин и дизел. Това от своя страна значи по-малко приходи в хазната от налози върху горивата.

Според изчисленията на Международната организация по енергетика до 2035 година размерът на данъчните загуби в международен мащаб ще доближи 100 милиарда евро. Според МАЕ през 2023 година 60% от недостига е зародил в Европа.

В допълнение към увеличените разноски за дотации за електрически коли, в този момент има спад на данъчните приходи. През 2023 година електрическите коли попречиха на събирането на 11,14 милиарда евро налози върху бензина и дизеловото гориво в международен мащаб.

От друга страна, парите, събрани от налози върху тези коли, възлизат на 1,860 милиарда евро, т.е. чистата загуба по тази позиция възлиза на 9,280 милиарда евро. Макар тези числа да наподобяват дребни в международен мащаб, тези загуби се пресмята да доближат 102,09 милиарда евро през 2035 година в международен мащаб.

Старият свят губи най-вече

Докладът Global EV Outlook 2024 на на IEA, оповестен през април тази година, демонстрира, че 60% от тези типове загуби са съсредоточени в Европа. В същото време едвам 25% от световните продажби на електрически коли се продават в Европа, а в Съединени американски щати още по-малко - 10%. А безспорният водач в търговията с електрически коли е Китай, на който се падат 60% от всички продажби.

Подробности по тематиката четете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР