Чудили ли сте се някога как мозъкът ви създава мисли

...
Чудили ли сте се някога как мозъкът ви създава мисли
Коментари Харесай

Невролог обясни как всъщност мисли мозъкът ни

Чудили ли сте се в миналото по какъв начин мозъкът ви основава мисли или за какво нещо инцидентно се появява в главата ви? Може да наподобява като магия, само че в действителност мозъкът е нещо като суперкомпютър в главата ви, който ви оказва помощ да мислите, учите и вземате решения.

(Във видеото може да научите повече за: Изумителни обстоятелства за мозъка)

Представете си мозъка си като многолюден град с доста улици и здания. Всяка част от мозъка има характерна задача, тъкмо както някои региони на града или някои здания служат за разнообразни цели. Когато имате мисъл, тя е като известие, което пътува през града, преминавайки от една област към друга.

Като професор по логика на психиката и неврология уча мозъка от съвсем 20 години. Невролози, невролози и неврохирурзи работят всеки ден, с цел да схванат по-добре мозъка. И към момента има какво да научим.

Практиката и повторението основават умения

Невронът е основен състезател в мозъка - това са дребни кафези, които изпращат и получават сигнали и известия, с цел да могат да споделят между тях.

Мозъкът ви има сред 80 и 100 милиарда неврона . Невроните са склонни да се групират дружно, с цел да образуват невронни трасета, които са като улиците и автомагистралите в аналогията с града. Когато имате мисъл, невроните в мозъка ви се задействат и основават електрически импулси.

A Neuroscientist Explains How Your Brain Actually Thinks
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Тези импулси са склонни да се движат по сходни пътища и по пътя си освобождават дребни химикали, наречени невротрансмитери.

Тези невротрансмитери са като строителната бригада, която построява пътищата, улеснявайки предаването на известията. Можете да си го визиите като черен път, само че с увеличението на трафика - т.е. на невронните сигнали - по черния път, той се модернизира до асфалтирана улица. Ако трафикът продължи, пътят се трансформира в автомагистрала.

С научаването на нови неща и опознаването на света към вас тези връзки стават все по-силни. Например, когато се учите да карате колело, може да сте нестабилни и да ви е мъчно да координирате всички разнообразни мускули, както и способността си да балансирате.

Но колкото повече се упражнявате, толкоз повече невроните, контролиращи мускулите ви и способността ви да балансирате, се задействат дружно, което прави това доста по-лесно, до момента в който се упражнявате. Невроните се свързват между тях и образуват невронни мрежи.

Ето за какво практиката и повторението са значими за възстановяване на уменията ви, без значение дали свирите на пиано, или учите език. Невронните мрежи се основават и по-късно укрепват, колкото повече пъти поддържат връзка дружно.

Учените имат една сентенция в тази област: " Невроните, които работят дружно, се свързват. "

Някои модели на мислене или държание могат да бъдат обяснени с този тип повтаряща се синхронизирана активност.

Развиване на креативност

Осъзнавате единствено доста дребна част от информацията, която мозъкът ви приема. Той непрестанно получава информация от сетивата ви - гледки, звуци, усети, миризми и досег. Когато видите сладко кученце или чуете обичаната си ария, сетивата ви изпращат сигнали до мозъка, предизвиквайки верижна реакция от мисли и страсти.

Мозъкът също по този начин съхранява мемоари, които са като файлове в компютър, до които имате достъп, когато ви трябват. Спомените оказват помощ да оформите мислите си и въздействат на метода, по който виждате света.

Ако си спомняте за занимателен ден на плажа, това може да ви накара да се почувствате щастливи и спокойни. Ако усетите аромат на ябълков къс, може да ви подсети за печенето на баба ви. Тези мисли се провокират, тъй като тези приятни асоциации са се формирали в мозъка ви и посредством повтаряне са се засилили с течение на времето.

Творчеството е друга суперсила на мозъка. Когато дадете воля на въображението си, мозъкът ви може да измисли нови хрумвания, истории и изобретения. Художници, писатели и учени употребяват креативния си мозък, с цел да изследват нови благоприятни условия и да вземат решение проблеми.

Случвало ли ви се е да изпитате миг на " еврика ", когато в главата ви изниква блестяща концепция от нищото? Това е методът, по който мозъкът ви свързва точките и измисля решение.

Поддържане на мозъка в положително здраве

Повечето учени са единомислещи, че сънят е доста значим за мозъка, с цел да може той да обработва информацията от деня, да си почива и да основава нови връзки. Много хора считат, че след добър нощен сън им хрумват нови хрумвания или мисли. Вярно е и противоположното - без задоволително сън може да ви се коства, че не можете да мислите трезво.

Наред с достатъчното количество сън се хранете здравословно и спортувайте. Точно както автомобилът се нуждае от гориво, с цел да работи безпроблемно, по този начин и мозъкът ви се нуждае от хранителни субстанции и О2, с цел да действа по най-хубавия метод и да увеличи силата на мисълта ви.

Дейностите, които ви провокират, също са чудесни: четене, редене на пъзели, музика, изкуство, математика, писане на есета и отчети за книги и водене на дневник. Позитивното мислене също оказва помощ. Имайте поради, че всичко, което консумирате - това, което ядете, или това, което гледате, слушате или четете - има силата да въздейства на мозъка ви.

Обратно, пушенето на цигари, изпаряването на алкохол, пиенето на алкохол и използването на опиати убиват мозъчните кафези. Както и пострадванията на главата, които могат да се получат при спортуване, да вземем за пример футбол, колоездене и футбол - само че носенето на каска може да има огромно значение.

Мозъкът е обаятелен орган, който работи неуморно, с цел да основава мисли, мемоари и хрумвания. С усъвършенстването на технологиите учените ще научават от ден на ден и повече за това по какъв начин биологичните процеси пораждат нашите съзнателни прекарвания.

Предизвикателствата при проучването на мозъка са като невронаучен лунен изстрел - следва ни дълъг път, преди да разберем изцяло по какъв начин работи той.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР