Категорично не приемаме никоя война. Направихме и продължаваме да правим

...
Категорично не приемаме никоя война. Направихме и продължаваме да правим
Коментари Харесай

Лукашенко: Направихме и продължаваме да правим всичко, за да няма война в Украйна


" Категорично не одобряваме никоя война. Направихме и продължаваме да вършим всичко, с цел да няма война ", сподели беларуският президент Александър Лукашенко в изявление за Асошиейтед прес.

Той означи, че мирните договаряния сред Украйна и Русия са почнали с помощта на него.

" Но за какво Украйна, на чиято територия на процедура се води война, военни дейности, умират хора - за какво Украйна не демонстрира интерес към тези договаряния ", попита Лукашенко.

Украйна " предизвика Русия ", съобщи още той и настоя, че Беларус е за мир.

Русия разположи свои сили на беларуска територия под предлог, че организира военни учения, и по-късно ги изпрати в Украйна при започване на нашествието на 24 февруари, отбелязва АП.

Беларуският президент призна в днешното си изявление, че не е очаквал съветската интервенция " да се проточи по този метод ".

Лукашенко обществено поддържа интервенцията, като съобщи при започване на март на среща с съветския президент Владимир Путин, че Украйна е възнамерявала да нападна Беларус и офанзивата на Москва е предотвратила това. Той сподели, че е занесъл на Путин карта на зоните, които се е предполагало, че ще бъдат атакувани в началото. Беларуският президент обаче не даде никакви доказателства, че Украйна е подготвяла такова нахлуване, отбелязва АП.

Лукашенко разяснява и позицията на Путин за възможен директен спор с НАТО. " Най-вероятно той не желае световна борба с НАТО. Използвайте това. Използвайте всичко, с цел да не допуснете това да се случи. В противоположен случай армията ще реагира, даже и Путин да не желае ", сподели Лукашенко.

Лукашенко сподели, че използването им би била " неприемлива ", само че че не знае дали Русия има сходни проекти.

По-рано тази седмица беларуската войска изненадващо разгласи, че стартира военни учения, които породиха угриженост в Украйна. Лукашенко увери през днешния ден пред АП, че маневрите не заплашват никого.

" Не заплашваме никого и няма да го вършим и в бъдеще. Още повече, че ние не можем да заплашваме – знаем, кой е против нас. Да се разпали някакъв спор, някаква война тук, на запад, е в цялостно несъгласие с ползите на беларуската страна. Така че Западът може да спи умерено “, съобщи Лукашенко.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР