Длъжностни лица, отговорни за прокарването на грузинския закон за чуждестранните

...
Длъжностни лица, отговорни за прокарването на грузинския закон за чуждестранните
Коментари Харесай

САЩ могат да наложат санкции на политици от Грузия, за да „защитят демокрацията“

Длъжностни лица, виновни за прокарването на грузинския закон за „ задграничните сътрудници в съветски жанр, могат да бъдат подложени на заледяване на активи и възбрана за пътешестване според нов законопроект, който ще бъде показан на Конгреса на Съединени американски щати, оповестява „ Politico “.

В проектозакона, прегледан от медията, се предизвестява, че ръководещата партия „ Грузинска фантазия „ от ден на ден и за жалост възприема политика на пригаждане към Руската федерация като част от „ все по-нелиберален завой . В законопроекта се прибавя още:

„ Тбилиси намерено нападна американските и други западни организации за поощряване на демокрацията, както и локалното и интернационалното гражданско общество, като в същото време приема засилени връзки с Русия, в частност, както и с Китай . “

Представителят на републиканците от Южна Каролина Джо Уилсън ще внесе законопроекта още в понеделник, съгласно човек, непосредствен до процеса. Условията му ще задължат висши американски чиновници да осведомят Конгреса за „ възли на непозволено политическо въздействие, клептокрация и корупция на елита в Грузия , както и за хипотетични съветски и китайски разследващи средства, настоящи в южнокавказката страна.

Като част от напъните за „ отбрана и гарантиране на демокрацията , проектозаконът ще планува наказания против държавни чиновници и други лица, които носят материална отговорност за подкопаване или накърняване на демокрацията, правата на индивида или сигурността в Грузия. Той ще вкара възбрана за издаване на визи за политици и фамилиите на политици, които са виновни за приемането на неотдавнашното законодателство за задграничните сътрудници в съветски жанр, ориентирано против неправителствени организации и медии, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина.

Наказанията ще бъдат ориентирани и към грузинските правоприлагащи органи и служби за сигурност, които потушиха митингите против законопроекта за задграничните сътрудници. В отговор на демонстрациите на десетки хиляди хора по улиците управляващите използваха сълзотворен газ и водни оръдия, пребиха и задържаха деятели и опозиционни политици.

По време на визитата си в Грузия предходната седмица помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън предизвести, че в случай че Грузия одобри законопроекта за задграничните сътрудници, „ ще забележим ограничавания, идващи от Съединените щати , които ще обиден финансите или пътуванията на тези, които стоят зад него. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че влизането в действие на закона за задграничните сътрудници „ ще ни принуди да преразгледаме радикално връзките си с Грузия .

Законът за задграничните сътрудници мина на трето четене в грузинския парламент предходната седмица, само че ще е належащо болшинство от депутати, с цел да бъде гласуван дефинитивно през идващите дни, откакто самостоятелният президент на страната упражни символичното си право на несъгласие .

Правителството упорства, че законът, съгласно който неправителствените организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, ще бъдат оповестени за задгранични сътрудници, е нужен за попречване на задгранична интервенция. Критиците обаче се притесняват, че „ Грузинска фантазия “ ще го употребява, с цел да се оправи с медиите, опозицията и гражданското общество.

Брюксел предизвести, че законът може да провали очакванията на Грузия да се причисли към Европейския съюз. През декември Европейски Съюз даде на Грузия статут на претендент за участие , макар предизвестията за оттегляне в региона на правата на индивида и крах при провеждането на основни промени.

Член на законодателния екип на американския Сенат, осведомен с американския законопроект, споделя, че текстът е бил създаден преди месеци заради опасения, че „ Грузинска фантазия “ ще вкара още веднъж законодателството за задграничните сътрудници, откакто първичните оферти бяха отсрочени след публичен митинг предходната година. Ето какво изясни служителят, на който е предоставена анонимност, с цел да разисква деликатния външнополитически въпрос:

„ Идеята е да покажем, че одобряваме съществено връзките и отговорностите си към грузинския народ и че ще се застъпим за него , само че също по този начин и че би трябвало да илюстрираме нова и по-стабилна доктрина на двустранните връзки сред Съединени американски щати и Грузия.

Анализатори и опозиционни политици считат, че виновността за все по-антизападната позиция на Грузия е на Бидзина Иванишвили , някогашен министър-председател и създател на „ Грузинска фантазия “, натрупал голямото си положение в Русия. По време на протест в отбрана на закона за задграничните сътрудници предишния месец той упрекна неправителствените организации в страната, че извършват поръчките на сенчеста „ световна военна партия , която е виновна за основаването на спор с Русия, в отзив от пропагандата в жанр Кремъл.

Тина Бокучава , водач на най-големия опозиционен блок в грузинския парламент – Обединено национално придвижване, съобщи пред POLITICO, че се надява американските законодатели да поддържат американското законодателство. Тя акцентира:

„ Санкциите против Бидзина Иванишвили са от дълго време закъснели, само че в случай че ограниченията, които се приготвят от Съединени американски щати, би трябвало да имат същински зъби, те би трябвало да отидат оттатък Иванишвили и да бъдат ориентирани към най-високото равнище на управителната конструкция на „ Грузинска фантазия “, в това число към тези, които ръководеха жестоките репресии против мирните протестиращи през последните седмици . “

До момента на публикуването на публикацията „ Грузинска фантазия “ не отговори на молбата за коментар, прецизира изданието.

Предложението на комисаря за „ взаимност “ на Европейски Съюз с Иран провокира стихия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР