Капитал 30: Големите темиПрез 2023 г. Капитал навършва 30 години.

...
Капитал 30: Големите темиПрез 2023 г. Капитал навършва 30 години.
Коментари Харесай

България - Малката Русия в ЕС

Капитал 30: Големите тематики През 2023 година " Капитал " навършва 30 години. Вестникът помни първите стъпки на България в пазарната стопанска система и демокрацията, в опитите да ги сътвори и опази. И надлежно - неуспехите. По случай годишнината като публицисти ще създадем опит да напомним кои бяха героите и злодеите на тези десетилетия, какви сюжети се развиваха, по какъв начин стигнахме дотук и можеше ли и по-далеч.Всеки месец екипът ще се рови в архива на " Капитал " по определена огромна тематика и ще пробва да опише най-малко забележителна част от историята й в границите на поредицата " Капитал 30: Големите тематики ". През март посвещаваме тематиката на връзките сред България и Русия.Надяваме се, че за по-младите това ще е забавно, с цел да спорят по-информирано с родителите си, а за очевидците на тези събития ще е потребно да си спомнят през какво са минали и да осмислят сегашното си. Поглед обратно в годините демонстрира по какъв начин Русия съумява да задържи въздействието си върху българската политическа система. Само в къси, само че решаващи интервали ръководството на България не е отразявало съветските ползи. Влиянието личи и с двойствената позиция, която България заема при всяка демонстрация на съветска експанзия. Капитал 30: Големите тематики През 2023 година " Капитал " навършва 30 години. Вестникът помни първите стъпки на България в пазарната стопанска система и демокрацията, в опитите да ги сътвори и опази. И надлежно - неуспехите. По случай годишнината като публицисти ще създадем опит да напомним кои бяха героите и злодеите на тези десетилетия, какви сюжети се развиваха, по какъв начин стигнахме дотук и можеше ли и по-далеч.Всеки месец екипът ще се рови в архива на " Капитал " по определена огромна тематика и ще пробва да опише най-малко забележителна част от историята й в границите на поредицата " Капитал 30: Големите тематики ". През март посвещаваме тематиката на връзките сред България и Русия.Надяваме се, че за по-младите това ще е забавно, с цел да спорят по-информирано с родителите си, а за очевидците на тези събития ще е потребно да си спомнят през какво са минали и да осмислят сегашното си. Поглед обратно в годините демонстрира по какъв начин Русия съумява да задържи въздействието си върху българската политическа система. Само в къси, само че решаващи интервали ръководството на България не е отразявало съветските ползи. Влиянието личи и с двойствената позиция, която България заема при всяка демонстрация на съветска експанзия.
Краят на историята освен не пристигна след рухването на Берлинската стена през 1989 година, само че 30 години по-късно върна с изненадващо разделяща мощ тематиката " Русия или Европа ". Това не се случи внезапно, а като нескончаем и подценяван развой съвсем на всички места в Европа, върху който войната на Русия в Украйна оказа отрезвяващ резултат. Но не в идентична степен. Според голям брой изследвания измежду страните от Европейски Съюз България е най-податлива на съветското въздействие и най-уязвима за хибридната акция на Кремъл за разделяне в обществото по основни правила и полезности на демокрацията. Забележително е също, че като изключим енергетиката, това се случва при на практика изчезнали във всекидневния живот и обичай на българите допирни точки с Русия .
Реклама
Поглед обратно в годините демонстрира по какъв начин Москва съумява да задържи въздействието си върху българската политическа система. Могат да се проследят и сходни интервали натрансформация в двете странии изключително откакто властта в Кремъл пое някогашният офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Владимир Путин - с концентрацията на политическа и икономическа власт, превръщането на институциите във фасада на олигархична система, офанзива против демократичната народна власт и напредък на нападателния шовинизъм, стесняване на самостоятелните медии до цялостното им заличаване в Русия след нашествието в Украйна през предходната година.
Как се инсценира преход
" В България неналичието на сдържаност към съветското въздействие в ръководството благоприятства остарелия държавен уред да се резервира и след 1989 година, а политическото въздействие да остане и след това да се наложи като икономическо ", споделя в диалог с " Капитал " Евгений Кънев. Нарича го следен преход: запазването на мощните връзки и позиции на досегашните силови структури, през които да продължи да тече съветското въздействие в България.

" Преходът трябваше да реализира гигантска промяна на българската стопанска система, политика, публичните структури, само че и на съзнанието на хората ", споделя Кънев. Това обаче не съответствува с съветския интерес в страната. " За да резервира лостовете на културно и икономическо въздействие, Русия се нуждаеше от мощно политическо лоби. А за задачата трябваше да сътвори или затвърди зависимости в политическата класа . "

Преименуваната на Българска социалистическа партия след рухването на Тодор Живков Българска комунистическа партия е първият лост, през който съветското въздействие се показва след 10 ноември 1989 година " Никога през цялото си битие под разнообразни имена - Българска комунистическа партия, Българска социалистическа партия, Българска работническа партия, партията не е заемала позиция в несъгласие с настоящата воля на Кремъл ", прибавя Кънев.
Реклама

Само в къси, само че решаващи интервали през миналите над 30 години ръководството на България не е отразявало съветските ползи. Един от тях е, когато поради трагично разрастваща се икономическа рецесия и президентът Петър Стоянов отхвърля да даде на Българска социалистическа партия мандат за сформиране на ново. След нови избори ръководството поема държавното управление на " Обединените демократични сили " отпред с Иван Костов. Именно през тези четири години - до 2001, България слага основите на присъединението си към Европейски Съюз и НАТО.

" Когато на власт дойдат партии, които могат да наранят съветските ползи, разбираш, че е належащо да се овладее цялото политическо пространство, с цел да ги защитиш. От днешна позиция това най-вероятно е станало посредством съветските енергийни доставки, където част от заплатените от българската страна суми са се прибирали назад. По този метод Русия съумя да наложи значителен надзор над българските политически решения ", показва Евгений Кънев.
Политическа система разполагаем
След неуспеха на държавното управление на Жан Виденов и на основния за Русия тогава план " Топенерджи " (за енергетиката - на стр. 31) стартира развой по диверсификация на играчите в българския политически набор, посредством които Русия да продължи да канализира ползите си. Докладът от 2016 година наблюдава по какъв начин Москва непосредствено и косвено въздейства на най-малко пет парламентарни партии в България посредством основаването на зависимости на основни политици в тях от присъединяване като медиатори в капиталови покупко-продажби или инфраструктурни планове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР