Както загатва името им, много черни мечки имат черна козина.

...
Както загатва името им, много черни мечки имат черна козина.
Коментари Харесай

Защо някои черни мечки имат кафява козина

Както загатва името им, доста черни мечки имат черна четина. Но не всички. Тези бозайници в действителност идват в разнообразни нюанси – от пясъчно русо през ръждиво-медно до синкаво-сиво.

Изследователите са изключително заинтересувани от този въпрос – за какво някои от тях са еволюирали да имат четина с цвят на канела, което ги прави сходни на мечките гризли (известни също като кафяви мечки). От позиция на сигурността също е значимо хората да вършат разлика сред тези два типа, с цел да знаят по какъв начин да се спасят, в случай че инцидентно ги срещнат.

В нова публикация, оповестена в списание Current Biology, откривателите споделят, че са една крачка по-близо до разкриването на тази тайнственост. Тяхното изследване допуска, че червеникаво-кафявият нюанс на някои черни мечки евентуално идва от генетична разновидност.

 Black bear Quesnel Lake BC

Женска черна мечка

След като проучват ДНК проби от 151 черни мечки, които живеят из Канада и Съединените щати, учените разпознават разновидност в ген, наименуван TYRP1. Мутацията трансформира аминокиселинните, които са градивни детайли на гена, което води до това козината на мечката да наподобява или по-черно-кафява, или по-червеникаво-жълта.

Мутацията при черните мечки е сходна на тази, която предизвиква албинизъм при хората, който постоянно е съпроводен от бледа кожа, светла коса и от време на време неприятно зрение. Мечките с цвят на канела обаче не наподобява да имат проблеми със зрението, което би направило оцеляването им по-трудно.

Тя е относително млада от еволюционна позиция: констатациите допускат, че се появява за първи път преди към 9360 години и от този момент се популяризира посредством размножаване.

Днес мечките с по-светъл цвят живеят най-вече в западни щати като Айдахо, Невада и Аризона. Тези, които живеят другаде – като да вземем за пример на източното крайбрежие или по продължение на Големите езера – е по-малко евентуално да са със същия цвят четина, защото в предишното не доста светли мечки са се осмелявали да посетят тези региони, с цел да разпространят гените си.

„ Географията несъмнено играе роля “, споделя съавторът на проучването Емили Пукет, биолог от университета в Мемфис. „ Мечките не минават през Великите равнини. Ако са желали да отидат на изток, те е трябвало да се изкачат на север до Канада, през канадските прерии, към Големите езера и по-късно да се спуснат назад към източните популации. Това би лишило доста време. Въпреки че този тип разпространяване въпреки всичко се случва, то е много постепенно като развой. “

Черните мечки уголемяват обсега си, частично заради напредъка в отбраната на типа, в това число повторното залесяване на местообитанията им, стратегии за наново въвеждане на мечки и по-строги разпореждания за лов, споделя екологът Сю Феърбанкс от държавния университет в Оклахома, която не е взела участие в изследването. „ В резултат на това е значимо да продължим да образоваме хората за оцветяването на тези мечки. Трябва да продължаваме да им подсещаме, че черните мечки могат да бъдат кафяви. “

 Ursus americanusDetail

Ursus americanus

Учените също изследват за какво разновидността се е запазила – каква еволюционна изгода дава в действителност? Те тестват две вероятни теории: едната допуска, че по-светлата козината може да помогне на мечките да контролират телесната си температура, а другата допуска, че оттенъкът е зародил, с цел да имитира външния тип на мечките гризли. Данните обаче не поддържат нито една от хипотезите.

Вместо това в този момент откривателите подозират, че палтото с цвят на канела може да им оказва помощ да заобикалят хищниците, като се сливат със заобикалящата ги среда, изключително в югозападните щати. Тази защитна багра е виновна и за дръзката черно-бяла багра на гигантските панди. Черната четина оказва помощ на пандите да се слеят с тъмните дървесни стволове и други сенчести елементи от околната среда, до момента в който бялата четина може да им оказва помощ да се сливат с фона от сняг и листа.

Този камуфлаж евентуално оказва помощ да се предотврати превръщането на дребните черни мечки в храна за хищниците, като рисове, вълци и планински лъвове. И въпреки това, както написа Рейчъл Фънел за IFL Science, черните мечки са „ всеядни и търсят както растителна, по този начин и животинска храна, тъй че може да се окаже, че канеленият цвят улеснява броденето им в гората “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР